• RASK FRAKT-LEVERING
  • BETAL ENKELT MED KLARNA
  • VANLIGE SPØRSMÅL OG SVAR
0
Ønskeliste
0
Handlekurv

NÅR BØR MAN SKIFTE TIL VINTERDEKK PÅ SYKKELEN?

Når bør man skifte til vinterdekk på sykkelen?

Tidligere var sykkelen et framkomstmiddel som typisk ble brukt vår, sommer og høst, når bakken var snøfri og det ikke var fare for glatt underlag. I dag finnes det gode vinterdekk med pigger og sykler som er robuste nok til å kunne sykles med om vinteren.


 

SYKLING ER IKKE BARE EN SOMMERAKTIVITET

Mange husker vel følelsen av å ta ut sykkelen igjen etter en lang vinter i boden, og nyte de første turene på snøfrie vårveier. Med dagens sykler er du ikke begrenset til å nyte lange sykkelturer i den varme årstiden, men kan utvide sykkelsesongen til også å omfatte vinteren. Mange bruker også sykkelen til jobbpendling hele året, og vintersykling blir dermed mer og mer vanlig – spesielt etter at elsyklene kom på markedet for alvor.

Vinterværet har kanskje blitt varmere de siste årene, men fortsatt er det behov for å både kle seg annerledes og utstyre sykkelen med utstyr som gjør det å sykle på vinterføre sikrere og mer behagelig. Heldigvis finnes det massevis av produsenter av sykkelklær som har plagg spesielt laget for å sykle om vinteren, og dekkprodusentene lager gode vinterdekk – både med og uten pigger.

HVILKET UTSTYR TRENGER DU TIL SYKLING OM VINTEREN?

Først og fremst; de aller fleste vanlige sykler kan også brukes om vinteren! Du trenger altså ikke å investere i en spesiell «vintersykkel». Likevel er det for de fleste nødvendig å skifte til piggdekk/vinterdekk, fordi sommerdekkene blir alt for glatte når temperaturen faller under frysepunktet. Vinterdekk med skikkelig grovt «knastemønster» og pigger anbefales, siden det vil gi ekstra trygghet på is og snø.

I tillegg bør du ha gode lykter foran og bak på sykkelen, både for å kunne se selv og være synlig for andre. Bruk gjerne lyktene hele døgnet, og ikke bare under mørke forhold. Gode skjermer som beskytter mot vann og skitt er viktigere om vinteren enn om sommeren, og sykkelen bør også rengjøres oftere enn resten av året for å unngå korrosjon og skittansamling på vitale deler.

Komfortable og varme klær er også viktig, men ikke kle deg for varmt. Benytt gjerne «lagmetoden», der du bruker et innerlag av ull eller teknisk undertøy, et mellomlag som kan variere etter temperaturen og et ytterlag som er vind- og regntett samt pustende. En god lue, varme hansker og solide vintersko er også nødvendig del av utstyret for vintersykling.

Vintersykling på MTB


RETT TID Å LEGGE OM TIL VINTERDEKK PÅ SYKKELEN

Valg av dekk vil være avhengig av hvordan du bruker sykkelen og hva slags veier du skal sykle på. Pigger anbefales på all slags vinterføre, uansett om du skal sykle på stier i marka eller på asfalt, men antall pigger kan variere fra under 100 til over 300 per dekk. Generelt bør du ha flere pigger ved sykling på vinterstier i marka, mens du kan klare deg med 100 til 200 ved sykling på asfalt. Husk at dekkene uansett må «kjøres inn» en periode – det vil si at du bruker dem på hardt underlag, og unngår harde oppbremsinger i noen mil.

Skift gjerne til vinterdekk med pigger en stund før det er meldt temperaturer under null grader, så unngår du ubehagelige overraskelser en tidlig høstmorgen. Skift tilbake til sommerdekk igjen når våren kommer og det ikke lenger er fare for frost.


Bikesterredaktionen 13.03.2024 22:09

Din handlevogn(0 artikler)

Handlevognen er tom
Totalt: 0 kr
Til kassen

Favoritter(0 artikler)

Du har ingen favoritter
MENY