• RASK FRAKT-LEVERING
 • BETAL ENKELT MED KLARNA
 • VANLIGE SPØRSMÅL OG SVAR
0
Ønskeliste
0
Handlekurv

SYKKELLÅS GUIDE

Det er alle syklisters mareritt. Et mareritt som, dessverre, ofte blir realitet og som vi må lide for igjen og igjen. Hvilket mareritt snakker vi om, tenker du? Marerittet som oppstår når sykkelen blir stjålet. Vi kjenner følelsen: grøssningen som går nedover ryggen mens du blunker to ganger for å prøve å vekke deg fra det du tror er en drøm, men som faktisk er en realitet og du forstår etterhvert at sykkelen ikke er der du satte den fra deg i går kveld. Og statistikken lyver ikke: I Tyskland ble 335.000 sykler rapportert stjålet i 2015 og mer enn 27.000 i Berlin i 2017. Og det er kun de som er rapportert til politiet – tenk på alle de som ikke er rapportert! I tillegg til de materielle konsekvensene av å ha fått sykkelen stjålet, er det også følelsesmessige konsekvenser. I følge en studie i Storbritannia mellom 2011 og 2016: hele 25% av de som ble utsatt for sykkeltyveri kjøpte seg aldri ny sykkel. Og det er noe vi på Bikester ikke kan tolerere. Vi har skrevet denne guiden for å informere deg om de ulike typene sykkellås som er tilgjengelig på markedet, positive og negative sider ved hver av dem, ulike sikkerhetsnivåer samt noen spennende nyheter innen sykkelsikkerhet.


 

SIKKERHETSNIVÅER

Europeiske krav definerer de ulike nivåene av sikkerhet for låser på en skala fra 1 til 10:

 • Nivå 1 til 3: Grunnleggende sikkerhetsnivå, for hverdagsbruk
 • Nivå 4 til 6: Generellt sikkerhetsnivå, for å beskytte eiendeler medmiddels verdi
 • Nivå 7 til 10: Høyt beskyttelsesnivå, for industriell og komersiell brukeller for å beskytte gjenstander som motorsykler eller sykler som parkeres over lengre perioder på offentlige steder. Beskytter mot kutt og skjæring

I UK brukes det 3 nivåer av sikkerhet (Gold, Silver, Bronze), som er spesifisertav firmaet Sold Secure. Grunnlagt i 1992 av Northumbria og Essex Police med hjelp og støtte fra Home Office, er nå Sold Secure eid og drevet av Master Locksmiths Association (en non-profit bransjeorganisasjon). De jobber tett med mange i UK Police og forsikringsselskaper, som gjør at Sold Secure har oppdatert informasjon om morderne tyverimetoder og verkøy som brukes av kriminelle.

Nesten alle merker (Abus, Klick Fix, Kryptonite, Onguard o.l) har egne sikkerhetsnivåer, som er individuellt spesifisert for hver modelltype.


 

DE ULIKE LÅSTYPENE

Abus, en av de største sykkellåsprodusentene i verden, anbefaler å investere mellom 5% og 10% av sykkelens verdi i låsen. Og det gir mening. Vil du låse en sykkel til 15.000 kr med en lås som koster 50 kr? Nei, tror ikke det. Mye bedre å være sikker og kjøpe en bra lås, i stedet for å stå igjen uten sykkel. Det er stort utvalg av låser tilgjengelig på markedet, men vi kan dele dem inn i 5 hovedkategorier, hvor hver av dem har et ulikt bruksområde:

Barnesykler er klassifisert etter hjulstørrelse. Det er 12, 14, 16, 18, 20, 24 og 26-tommers modeller som passer for barn fra to til tolv år og unge tenåringer. I denne guiden vil vi hjelpe deg gjennom de forskjellige typer barnesyklene som er tilgjengelige, og gi deg råd om hvordan du finner den rette sykkelen til barnet ditt.

ICON U-LÅS

U-LÅS

U-lås, også kjent som D-lås, er en av de sikreste låsene. Herdet og tempererte stålstenger med en solid lås gjør denne til den beste og mest kjøpte låstypen blant syklister i større byer, hvor sykkelparkeringer er tilgjengelige, da det ofte er slike plasser sykkeltyver sikter seg mot. På en annen side, kan det være vanskelig å låse sykkelen til ulike strukturer/objekter med en U-lås. De kan også være litt omstendige å transportere, selv om mange av dem selges med en holder som kan festes på sykkelrammen.I dag er mange modeller pakket med en kabel for å beskytte bakhjulet, siden tyver ved mange tilfeller lar framhjulet stå igjen, men tar med seg resten. Ved å kombinere en U-lås og en kjettinglås, kan du unnga dette.Det er definitivt flere fordeler enn ulemper ved en U-lås: de er veldig sikre og har god motstand mot drilling og kutting.

ICON KJETTIN GLÅS

KJETTIN GLÅS

Kjettinglås kombinert med en U-lås er det sikreste på markedet. Disse låsene er tilgjengelig i flere ulike stiler: med kjettingen slik den er, foret med et motstandsdyktig stoff eller med stive plater. De tilbyr et veldig høyt nivå av sikkerhet og gir god motstand mot kutting.

De er enkle å transportere og kan låse sykkelen til mange flere strukturer og objekter, beroende på hvor lange kjettingen er, såklart. Men de er både tyngre og dyrere. Noter deg at de kan veie mellom 2 og 5 kg, noe som gjør at de er for tunge å bære for mange.

  Husk også på at alle kjettinger ikke er av samme materiale. Here er noen tips til å finne ut hvilket type materiale den er lagd av. Ta en sag og prøv å kutt kjettingen. To ting kan skje:
 • Kjettingen blir ripete: hvis kjettingen får riper når du prøver å kutte den, er dette et dårlig tegn. Dette betyr at denne type kjettingmateriale ikke tilbyr maksimal beskyttelse og kan kuttes med sag.
 • Sagen sklir av kjettingen: dette er et godt tegn og betyr at materialet avviser en sag, siden det er så og si umulig å kutte eller sage seg gjennom den.
ICON SAMMENLEGGBAR LÅS

SAMMENLEGGBAR LÅS

Sammenleggbare låser har hatt stor suksess i løpet av de siste årene, siden de kombinerer fleksibiliteten til en kabellås og sikkerheten til en u-lås. Lagd av sammenleggbare, stive plater, har de også stor motstand mot skjæring og kutting.

Fordelen ved en slik type lås er at de er veldig enkle å transportere, selv om de ikke alltid er veldig lette, tar de veldig liten plass. De er tilgjengelig i mange ulike størrelser, som tillater sykkelen å bli låst til et bredt utvalg av strukturer og gjenstander.

Dessverre er det ikke en stor variasjon når det kommer til farge og form, sammenlignet med, for eksempel, kjettinglås. Dette er negativt for de som ønsker å behandle sykkelen og tilbehør som en komplett pakke, med matchende tilbehør.

ICON RAMME LÅS

RAMME LÅS

Rammelås er en type lås som gir helt grunnleggende sikkerhet til sykler som er midlertidig plassert på steder med liten risiko for tyveri. Låser av denne typen er ikke en bra generell beskyttelse mot tyveri, men det unngår at noen bare kanta sykkel og sykle avgårde. Denne låsen kommer ofte ferdig installert på mange sykler og anbefales veldig på el-sykler.

Vi anbefaler vi denne låsen i kombinasjon med en annen lås, enten u-lås,kjetting- eller kabellås, for å gi mest mulig sikkerhet til sykkelen

ICON KABEL LÅS

KABEL LÅS

Kabellås er vanligvis lagd av stål som er beskyttet og dekket av et type materiale som, for eksempel, plastikk eller slitesterkt stoff. Denne type lås er tilgjengelig i mange ulike konfigurasjoner og for alle budsjetter. Prisen variererut fra tykkelsen på kabelen. Kabellås har to store fordeler i forhold til andre sykkellåser:

 • De er lette og fleksible: disse låsene er idelle om du vil sikre sykkelen raskt. De er, vel og merke, mindre sikre enn andre typer låser, som kjettinglås eller u-lås. Kabellåser er veldig praktiske for å låse sykkelen i en garasje elle andre litt sikrere steder hvor tyveri er mindre vanlig, eller på steder hvor mer fleksible låser er nødvendig.
 • Som en ekstra lås: kabellås er perfekt å komplimentere med en mer robust hovedlås. For eksempel er det vanlig å bruke kjettinglås for å sikre sykkelen, mens man bruker kabellås til å sikre hjul(ene), eller andre tilbehør som for eksempel hjelmen.

Som vi allerede har nevnt ovenfor, er kabellås veldig fleksibel, men dette gjør dem mindre sikre. I de fleste tilfeller er en tang nok til å kutte dem.


 

LÅS 2.0

Fordelene av nye teknologier har også kommet til sykkellåsverdenen. I starten var det små innovasjoner som nøkler med lys for å låse opp nøkkelhullet omkvelden og natta, bruken av nye materialer (text-lock, LITELOK...) satte en stopper på at tyngre låser ga en mer sikker lås. Det er nå mulig å ha en 1.5 kg lås som gir samme sikkerhet som en kjetting på 5 kg.

Det har også kommet låser på markedet som skremmer tyvene. La oss ta Skunklock som et eksempel: en u-lås som slipper ut skadelig gass om noen prøver å bryte den opp. Andre kommer med en høy lyd som går av når noenprøver å ødelegge dem (Noke).

Flere låser har også gjennomgått en revolusjon i smarttelefonens epoke. Flere låser er nå tilgjengelige uten nøkler og kan i stedet åpnet via en app, som ogsåkan gjøres på distanse om noen andre skal hente sykkelen for deg. Det finnes også låser med sensorer som gir deg beskjed via en app om noen tukler med sykkelen din. Fremtiden har uten tvil ankommet!


 

TIPS FOR Å UNNGÅ AT SYKKELEN BLIR STJÅLET

I tillegg til å ha den rette låsen, er det noen få andre grunnleggende ting du kan gjøre for å unngå at sykkel blir stjålet:

 • Prøv å unngå å låse sykkelen på steder som er dårlig opplyst og med lite folk.
 • Lås ALLTID sykkelen – selv om du bare skal stoppe i 5 minutter og har sykkelen i syne. Det tar ikke mer enn noen sekunder å stjele en sykkel!
 • Aldri lås sykkelen bare til seg selv. Dagens sykler er veldig lette og enkle å bære, så pass alltid på at sykkelen er låst til noe permanent (sykkelparkering, gatelykter o.l.)
Bikesterredaktionen 14.03.2024 10:10

Din handlevogn(0 artikler)

Handlevognen er tom
Totalt: 0 kr
Til kassen

Favoritter(0 artikler)

Du har ingen favoritter
MENY