• RASK FRAKT-LEVERING
  • BETAL ENKELT MED KLARNA
  • VANLIGE SPØRSMÅL OG SVAR
0
Ønskeliste
0
Handlekurv

SYKKELSHORTS GUIDE – HA DET ENDA MER MORO PÅ SYKKELEN MED DEN RETTE SHORTSEN

Polstret sykkelshorts er en velsignelse for alle syklister fordi de reduserer ubehag og øker kjørekomforten - enten det er til pendlingen, sykkelturen eller den lengre helgeturen.

Så hvis du vil vite hva som er spesielt med sykkelshorts, hva du bør se etter når du kjøper dem og hvilke shorts som passer best til din kjørestil, så har du kommet til rett sted.

 


FORDELER: HVORFOR TRENGER JEG EN POLSTRET SYKKELSHORTS?

Mens du sykler, tar baken mesteparten av vekten, og bevegelsen av bena gir friksjon. Så det er ikke rart at ryggen din etter en stund kan begynne å gjøre vondt. Spesielt hvis du ønsker å sykle lengre distanser i strekk, kan det å ha på seg en god sykkelshorts utgjøre forskjellen mellom glede og sorg, fordi polstringen:

  • Fordeler trykket
  • Absorberer støt fra dårlige veiforhold
  • Holder deg optimalt på setet
  • Bidrar til å unngå friksjon
Credit: Gonso

Tips: Sittekomfort er alltid en kombinasjon av sykkelshorts og sadel. Først av alt bør du sørge for at setet i seg selv passer til baken og kjørestillingen din og at den er riktig justert – ellers hjelper ikke selv de beste sykkelshortsene.


 

UTSTYR: HVA SKILLER SYKKELBUKSER FRA "VANLIGE" HVERDAGSKLÆR?

Tekstiler

Sykkelshorts av høy kvalitet er hovedsakelig laget av hurtigtørkende, pustende og elastisk elastan som gir deg bevegelsesfrihet. Noen modeller har en ekstra komprimeringseffekt.

Ideelt sett bør seteområdet til sykkelshortsen være laget av et mer slitebestandig materiale for å forhindre pilling. Sykkelshorts for den kjøligere årstiden bør ha tettere stoff foran for vindbeskyttelse og være høyere bak for å holde nyrene varme.

Stil

På dette tidspunktet må vi nevne bibshorts, som er et alternativ til linningshorts. Disse gir spesielt god støtte, men kan også vise seg å være upraktiske, noe vi skal forklare nærmere.

Grep

Korte sykkelshorts har vanligvis gummierte eller silikontrykte benmansjetter for å hindre dem i å ri opp mens de tråkker. Ideelt sett er benmansjetten, som linningen, stram nok til å gi støtte, men ikke så stram at den trekker seg sammen. Å holde mansjettene bredere kan hjelpe her.

Snitt

Generelt sett er snittet på en god sykkelshorts optimalisert for kjøreposisjonen på sykkelen – og ikke mens du står (ha dette i bakhodet når du prøver dem). Et flerfeltssnitt kan øke bevegelsesfriheten og kommer til sin rett ved bruk av forskjellige materialer. Ved bruk av sømmer bør produsentene imidlertid gå for flate sømmer og plassere dem der det kan være minst mulig friksjon. Noen merker tilbyr også nesten sømløse modeller.

Passform

Disse klassiske sykkelshortsene er tettsittende og polstret i setedelen. Den tette passformen har ikke bare aerodynamiske fordeler, men den holder polstringen på plass og unngår rynker, slik at friksjonen minimeres.

I kontrast

Vanlige klær" som et par jeans som du kan bruke på jobb eller piknik er vanligvis ufleksible eller løse, noe som kan forårsake friksjon. De kan også slites raskt i skrittet, og du vil ikke nødvendigvis svette over dem.


 

HVILKE TYPER SYKKELSHORTS FINNES OG HVORDAN FINNER JEG DE SOM PASSER FOR MEG?

Valget av sykkelshorts er uendelig, så du bør se etter et par basert på følgende tre kriterier:

  • Tiltenkt bruk
  • Sesong
  • Komfort

La oss ta en nærmere kikk på hver enkelt:

1. TILTENKT BRUK: HVILKEN TYPE SYKLIST ER JEG?

Vil du heller sitte utstrakt på en landeveissykkel eller oppreist på en trekkingsykkel? Er terrengsykling noe for deg, vil du dra på en flerdagers sykkeltur eller kjører du bare noen få kilometer om dagen gjennom byen?

Fremfor alt har sykkelshortsspesialistene på markedet ulike modeller for ulike kjørestiler. Forskjellene ligger i både det generelle designet og polstringen.

Konkret ser det slik ut:

Generellt design

Credit: Gonso

For MTB eller touring er sykkelshorts vanligvis todelt og består av vatterte, vanligvis lettere, innershorts og løsere, upolstrede sykkelshorts som overbukser. Til MTB kan shortsen – eller lange overbukser – være litt mer robuste og posete, mens for touring er detaljer som bukselommer også vanlig som ekstra oppbevaringsmuligheter.

Credit: Gonso

Hvis du vil være sporty og aerodynamisk form er viktig, så er den klassiske, tettsittende polstrede sykkelshortsen laget av ett stykke det beste valget. En integrert setepute er rett og slett uslåelig for passform og støtte.

Credit: VAUDE

For hverdagsturer finnes det også spesielle polstrede sykkelbukser som er mindre klumpete og kan brukes under vanlige klær. De er best for kortere avstander.

Polstring

Sittestillinger: Noen produsenter har reagert på ulike anatomiske behov, som også er relatert til tiltenkt bruk, med ulike putedesign, fordi puten er kjernen i klassiske sykkelshorts.

Credit: Gonso

Polstring for oppreist sittestilling er for eksempel mer komprimert i sittebensområdet. Dette er ideelt for pendling eller tur.

Credit: Gonso

For en moderat sporty posisjon, for grussykling for eksempel, tilbyr korte merker ofte en balansert putedesign.

Credit: Gonso

Den delen av shortsen som dekker perinealområdet, eller bekkenbunnen, er forsterket for en veldig strukket "aero-stilling", for eksempel under raske turer på landeveissykkel.

Individuelle preferanser: Totalt sett er det ganske tykke, myke og brede puter, men også smale og faste. Husk at tykke puter ikke nødvendigvis er mer komfortable eller automatisk egnet for lengre avstander.

Noen kan også klare seg bra med faste, smale puter. Faktorer som spiller inn på personlige preferanser kan også være ens egen vekt og treningstilstand.

Andre valg: Det finnes også produsenter som tilbyr ulike putebredder for ulike setebeinavstander

Materialer: I dag er sitteputene laget av syntetiske stoffer. Dette gjør dem pustende og enkle å rengjøre. Noen puter er også antibakterielt behandlet.


 

2. SESONG: HVILKET VÆR SYKLER JEG I?

Du kan sykle hele året, og det finnes sykkelshorts for alle værforhold:

Varm/tørr: I tillegg til den klassiske, polstrede sykkelshortsen som ender rett over kneet, finnes det kortere sykkelshorts for veldig varme dager eller noen med mesh-innlegg for bedre ventilasjon. UV-beskyttelse spiller også en rolle.

Kaldt/vått: For veldig kalde dager finnes det lange termiske sykkelshorts som vanligvis er børstet på innsiden eller fôret med fleece. For minusgrader og vind og vått vær har disse vintersykkelshortsene også et vind- og vannavvisende belegg. I ekstreme tilfeller kan du også kombinere sykkelshortsen med regn- eller softshell-shorts. Vintersykkelshorts er tilgjengelig med og uten polstring. I sistnevnte tilfelle bruker du rett og slett et par shorts under.

Mellom sesongene: Det finnes også løsninger for overgangsperioden rundt ti varmegrader i form av vatterte trekvartbukser. Disse holder knærne varme.

Credit: Castelli

 

3. KOMFORT: HVORDAN FØLER DU DEG MEST KOMFORTABEL?

Hvilken sykkelshorts du velger avhenger selvfølgelig også av hvilken shorts du føler deg mest komfortabel i.

Kjønnsspesifikke design: Vær også oppmerksom på at det finnes forskjellige sykkelshorts for menn, kvinner og barn. Også her har samvittighetsfulle produsenter tatt hensyn til de ulike anatomiske kravene når det gjelder passform og polstring. Dette betyr imidlertid ikke at en kvinne ikke kan bruke et par herreshorts.

Generelle preferanser: Generelt har menn en tendens til å gå for bibshorts, mens kvinner prøver linningsshorts først. Smekkeshorts holder polstringen enda bedre på plass og varmer nyreområdet, men viser seg å være upraktisk for kvinner når de går på toalettet fordi de må ta av toppen.

Smarte" bibshorts for kvinner: Noen merker tilbyr bibshorts spesielt for kvinner med løsninger for å skille toppen og bunnen av sykkelshortsen i form av glidelåser eller magnetklips. Noen bruker også ganske enkelt spesielt elastisk materiale og derfor et par bibshorts kan ganske enkelt trekkes ned i knebøy mens du sitter på huk."

Credit: Gore

VAR DET TYDELIG?

Det var vår oversikt over sykkelshorts. Nå vet du hvilke typer sykkelshorts som finnes der ute og hva de er gode for.
Du finner garantert en eller to for deg, og butikken vår tilbyr et stort utvalg av mange merker. Bare filtrer etter tiltenkt bruk og les produktbeskrivelsen for å finne ut om shortsen passer til din kjørestil eller ikke. Til syvende og sist handler det om å prøve dem ut, for hvordan shortsen til slutt presterer vil først vise seg etter flere turer. Husk at alle har en annen oppfatning av komfort. Har du sykkelshorts fra før skader det aldri å ha flere i rotasjon. Hvis du aldri har brukt dem før, håper vi denne guiden har gjort deg nysgjerrig og at du vil prøve sykkelshorts - du vil merke forskjellen og vil ikke sykle uten dem igjen.

Sjekk ut våre sykkelshorts- og bukser her

FAQ

Hva skal jeg gjøre hvis jeg er overbevist om fordelene med sykkelshorts, men føler meg "naken" i klassiske sykkelshorts?

Polstret sykkelshorts skal sitte tett – uten å trekke seg sammen – og skal ikke rynke seg, men liker du ikke denne looken kan du selvfølgelig også velge en kombinasjon av polstret innershorts og yttershorts – uavhengig av hvilken sykkel du’ re riding, og spesielt hvis du vet at ruten din tar deg gjennom en by eller til en kafé eller uteservering.

Generelt er klassiske svarte sykkelshorts mer diskrete fordi de er mer ugjennomsiktige og konturene dine ikke er like synlige.

 

Hva gjør jeg hvis rumpa gjør vondt og brenner etter en viss kjøretid til tross for at jeg har på meg passende sykkelshorts?
Et triks for å øke komforten i setet er å bruke setekrem i kombinasjon med den polstrede sykkelshortsen. Setekrem bidrar også til å redusere friksjon og virker lindrende dersom det har utviklet seg såre flekker, for eksempel på flerdagstur. Ulike merker har utviklet kremer spesielt for sykkelshortsene deres, eller du kan prøve vaselin, melkefett eller rådyrtalg først.
Hva har jeg på under en polstrert sykkelshorts?
INGENTING! Puten skal være i direkte kontakt med huden. Dette krever litt tilvenning, men sykkelshorts er designet for å fungere best når den bæres direkte mot huden. Å legge til et lag med stoff i form av underbukser vil igjen øke friksjonen. Setekremen gjør seg også bedre i direkte kombinasjon med sitteunderlaget enn med vanlige bukser.
Hvordan vasker jeg sykkelshortsen?
Hygiene er veldig viktig med vatterte sykkelshorts. På grunn av direkte hudkontakt i kombinasjon med svette og eventuelt solkrem kan det lett dannes bakterier eller det syntetiske stoffet kan angripes. Det er derfor lurt å skylle sykkelshortsen etter bruk, for eksempel på flere dagers turer. Ellers bør sykkelshorts, som de fleste funksjonelle klær, vaskes skånsomt i vaskemaskinen. Følg alltid produsentens instruksjoner. Ikke minst av denne grunn er det lurt å ha flere par vatterte bukser – du har tross alt mer enn bare ett par jeans, ikke sant?
Bikesterredaktionen 13.03.2024 21:36

Din handlevogn(0 artikler)

Handlevognen er tom
Totalt: 0 kr
Til kassen

Favoritter(0 artikler)

Du har ingen favoritter
MENY