• RASK FRAKT-LEVERING
 • BETAL ENKELT MED KLARNA
 • VANLIGE SPØRSMÅL OG SVAR
0
Ønskeliste
0
Handlekurv

HVORFOR BRUKE SYKKELSKO?

Når man sykler med sykkelsko blir syklingen effektivere, enklere og morsommere både for hverdags, trenings og profesjonelle syklister. Sykkelsko er designet slik at du skal få ut så mye som mulig av tråkkingen, noe som gir deg en mer positiv sykkelopplevelse. Når du skal velge mellom ulike sykkelsko burde du tenke på to ting. Først bør du bestemme deg for hvilken type av kontakt du vil ha mellom skoen og pedalen: vil du sitte fast i pedalen, dvs. sykle ”clipless”, eller ikke sitte fast, dvs. sykle med plattformspedaler? Så må du bestemme deg for hvilken type av sykling du vil ha skoene til – mountainbike (MTB), downhill, landevei, by/trekking eller spinning.

I denne guiden går vi igjennom ulike sykkelsko og pedaler som finnes å velge mellom som syklist.

 

HVILKEN SYKKELSKO PASSER DEG?

Sykkelsko med klikke-system, dvs. cliplesssom har en kloss under sålen som ”klikkes fast” i pedalene. Dette systemet gjør syklingen mer energieffektiv siden du får kraft i både opp- og nedtråkket. Noen synes tanken på å være fastklikket i pedalen er litt ubehagelig siden de er redde for å falle uten å kunne klikke seg ut, men det er mye lettere enn hva mange tror. Etter noen sykkelturer føles den lille vrien man må gjøre for å klikke seg ut som en helt naturlig del av syklingen.

Sykkelsko med gummisåle til plattformspedaler har en stiv og grepvennlig såle som fester seg, som klister, på plattformspedalene. Det gir et stabilt og sikkert grep for foten. De brukes ofte av freeriders, downhill- og Dirt-syklister som fort vil få opp foten eller trikse i luften. I disse disiplinene er man ikke avhengig av å være i-klikket siden fokus ikke ligger på tråkkeeffekten.


VELG RETT SYKKELSKO!

MOUNTAINBIKESKO

 • Mountainbike syklister trenger slitesterke sko med stiv og grepvennlig såle.
 • Sko for mountainbiking har en overdel i slitesterk material som motstår leire og regn samt beskytter foten mot stein og røtter.
 • Når man sykler mountainbike er man ofte nødt til å bære sykkelen over skog og hinder, derfor har sykkelsko en såle med gummimønster for ekstra grep. Klossemonteringen er nedsenket i sålen slik at det blir lettere å gå.
 • Mountainbikesko varierer i utseende avhengig av hvordan disiplin de skal brukes til – sko til crosscountry- og cyclocross er stivere enn endurosko siden størst fokus ligger på tråkkingen istedenfor komfort.
 • Mountainbikesko finns både med og uten klikke -system.
MER PRODUKTER

DOWNHILLSKO

 • Downhillsko er en type av mountainbikesko som er enda mer slitesterk, robust og fleksibel.
 • Fokus ligger på stabilitet, beskyttelse og grep.
 • Overdelen av skoen er laget av et robust material som beskytter mot vær, stein og annen smuss som flyger opp fra bakken når man sykler. Gummisålen har et mønster som gir ekstra godt grep.
 • Skoene kommer både med og uten klikke-system.
MER PRODUKTER

LANDEVEISKO

 • Landeveisko er veldig lette og ekstremt stive for å optimerer energieffektiviteten og kraftoverføringen.
 • Skoens såle er ikke grepvennlig siden man sjelden går med landeveisko, de er isteden laget for å optimere kraftoverførsel mellom fot og pedal. Klossen er stor og ligger ”over” sålen, dvs. at festet ikke er nedsenket. Klossen dekker en større del av sålen noe som gir et jevnere trykk over foten og en bedre energioverføring.
 • Visse landeveisko er formstøpte noe som betyr at du kan forme de etter din egen fot og dermed minske ubehagelige trykkepunker og få en perfekt passform.
MER PRODUKTER

BY- OG TREKKINGSKO

 • Sykkelsko for bysyklister og pendlere har en såle som er stivere enn en vanlig joggesko men behageligere å gå med enn andre sykkelsko.
 • De ser ofte ut som vanlige joggesko men har en grepvennlig gummisåle og et forsterket tåparti som beskytter.
 • De fleste er kompatible med klikke-system for mountainbike med et nedsenket feste til klossen slik at de blir lettere å gå med.
MER PRODUKTER

SPINNINGSKO

 • Vi anbefaler deg å bruke ordentlige sykkelsko når du er på spinning.
 • Både by- og mountainbike sko passer bra til spinning- Derimot er ikke landeveisko egnet for spinning siden deres pedalsystem ikke er kompatibel med spinning pedaler.
 • Mountainbikesko er stivere enn bysykkelsko og gir derfor mer et effektivt tråkk, men de er også mindre behagelig og litt vanskeligere å gå med. Begge har fordeler og ulemper – det er bare å velge den skotypen du liker best.
MER SPINNING

SPESIALSÅLER FOR ØKT KOMFORT OG STABILITET

Bruker du spesialsåler i sykkelskoene dine øker du både tråkkeeffekten og minsker risk for skader.

Hver gang du tråkker øker stressen på mellomfoten noe som eventuelt kan lede til skader. Når mellomfoten kollapser anstrenges både hoft og knær noe som til slutt kan lede til overanstrengelse. Spesialsåler hjelper foten ved å gi den ekstra support.


HVORDAN PEDALER PASSER TIL SYKKELSKOENE?

Det finnes to forskjellige pedaltyper: Clipless pedaler (dvs. klikke-system) og plattformspedaler.

For clipless-pedaler finnes det to ulike pedalsystem: MTB og Landevei.

Sko og pedaler for MTB og By bruker vanligvis samme klikke-system. Sykkelskoen har to nedsenkete fester under sålen der man skur fast klossen. De kalles ofte for SPD, noe som er navnet på Shimano`s egne pedalsystem, men både Crankbrothers og Time lager populære pedalsystem for MTB. Pedaler og sykkelsko for landeveissykling bruker et annet pedalsystem med tre festepunkter og større klosser. De to systemene er ikke kompatibel med hverandre.

BY/TREKKING PEDALER

Det finnes både clipless og plattformspedaler for by syklister, sykkelpendlere og trekkingsyklister. Pedalene er tilpasset for sykling i urban miljø og har derfor en større plattform for foten å stå på. Visse pedaler har to ulike sider – en side med feste for klikke-system og en side med vanlig plattform for vanlige sko.

MER PRODUKTER

LANDEVEI PEDALER

For landeveissykling er det vanligst å sykle med clipless pedaler. Pedalsystemet skiller seg fra det for mountainbike siden klossene er større. Det er for å fordele trykket jevnere over foten når du tråkker. Det mest kjente pedalsystemet for landevei er Shimano`s SPD-SL, men også Time og Speedplay lager populære pedalsystem. Plattformspedaler for landevei er uvanlig med ikke utdødt. De er lette med en kurv på ene siden som du spenner foten fast i.

MER PRODUKTER

 

MOUNTAINBIKE PEDALER

Clipless pedaler for crosscountry, konkurranse og cyclocross er både lette og små. For downhill og stisykling er de kraftigere med en større plattform. Det er blant annet for sikkerheten – når man er mitt i action er det ikke alltid at rekker å klikke tilbake foten i pedalen å da trenger man en større plattform å balansere på. Det er vanlig å sykle med plattformspedaler som har stålpigger for ekstra grep om man ikke liker å sitte fast i pedalene.

MER PRODUKTER

TIPS!

Om du kjøper et par pedaler får du alltid kompatible klosser på kjøpet. Men om du kjøper et par klosser er det viktig å sjekke at de er kompatible med pedalene dine – dvs. at de er samme av type og samme merke. Om ikke, kommer de ikke til å funke med skoene og pedalene dine.

Bikesterredaktionen 13.03.2024 15:43

Din handlevogn(0 artikler)

Handlevognen er tom
Totalt: 0 kr
Til kassen

Favoritter(0 artikler)

Du har ingen favoritter
MENY