• RASK FRAKT-LEVERING
 • BETAL ENKELT MED KLARNA
 • VANLIGE SPØRSMÅL OG SVAR
0
Ønskeliste
0
Handlekurv

Guide til bikepacking

Du har sikkert allerede hørt om bikepacking eller kanskje har lyst på å prøve det. Enkelt fortalt er det terrengsykling med lett pakning. Vi har satt sammen denne guiden for å kaste lys over den populære sykkeltrenden, anbefalt utstyr samt noen smarte tips som gjør det hele litt lettere.

Bikepacking vs. trekking - hva er forskjellen?

Før vi går videre, la oss besvare første spørsmålet de fleste kommer med når det gjelder bikepacking: hva er egentlig forskjellen på bikepacking og trekkking? Eller er det noen forskjell i det hele tatt?

Både ja og nei. Både bikepacking og trekking handler om å gjøre lengre flerdags-turer på sykkel. Mest vanlig er det at trekking foregår på veien, med vanlig tradisjonelle sykkelvesker, mens bikepacking holder mer mot sti, grus og gjørmete veier.

Disclaimer:
Du kan tenke på det på denne måten – bikepacking tar deg dit en tradisjonell trekkingsykkel ville hatt problemer.

Utstyr: Sykler, vesker og deck

Hva trenger du til bikepacking? Først og fremst trenger du en ordentlig sykkel og noen vesker. Men det er ikke så enkelt som det. La oss starte med å se på hvilke typer sykler som vanligvis blir brukt til bikepacking.

Sykler

Folk bruker alle typer sykler, men siden det er en stor fordel at en bikepackingsykkel skal kunne håndtere flere ulike terreng, er det noen typer vi kan ekskludere med en gang: tradisjonelle landeveissykler og trekkingsykler. Når vi da skal se på sykler som kan tåle litt tøffere overflater, står vi igjen med mountainbike og gravelbikes.

Mountainbikes

Mange mener at bickepacking betyr å sykle mountainbike. Selv om vi ikke helt og holdent deler denne meningen, kan vi ikke nekte for at mountainbike-dekk gjør det lettere å håndtere tøffere terreng.

Å ha demping gjør det mulig å sykle i enda villere og ujevnt terreng, selv om det da kommer med en helt annen vekt. Av denne grunn mener mange at helt stive Mountainbikes er den idelle sykkelen for bikepacking, da de kan brukes med store dekk men er lettere og mer smidig enn mountinabikes med demping, samt mye mer effektive på asfalterte veier.

Mountainbikes

Gravelsykler

For mange syklister er gravelbike den ultimate sykkelen for bikepacking, da den representerer det beste fra begge verdener. Med geometri lånt fra cyclocross og landeveissykler, men tilpasset lengre dager på setet, sammen med dekksparing som konkurrerer med tidlige terrengsykler, er Gravelsykler allsidige, funker på vei og er tøffe nok til å takle krevende terreng.

Ingen sykkel kan gjøre alt, men om du sykler en miks av tarmac, gravel og mild single-track, er nok en gravelbike med fete dekk det rette for deg.

Gravelsykkel

Dekk

Det er veldig viktig å ha rett dekk for det terrenget du skal sykle i. Om du har planer om å sykle fullt off road, er det best med mountainbike dekk. Husk å tenk på hvilken dekkbredde som passer best og hva den maksimale dekkstørrelsen som passer til din sykkelramme er. Husk også at større dekk er tyngre og mindre smidige. Om det blir sykling på mye vått føre, vurder et dekk med dypere mønster da dette gir bedre feste.

Om du kommer til å sykle både på veien og i terreng, kan et lettere cross-country mountainbikedekk eller et grusdekk være gode valgmuligheter. Sistnevnte er designet for å rulle raskt på veien, men tilbyr også godt grep og trekkraft for moderat terrengkjøring.

Dekk til MTB

Dekk til gravelsykkel

Vesker

Manøvrerbarhet, holdbarhet og vekt er de tre viktigste faktorene du bør gå etter når du velger vesker til bikepacking. I motsetning til sykkelvesker brukt til trekking, holder bikepackingvesker vekten nærmere sykkelen, bruker plassen i og rundt rammen for å transportere ting.

Sykkelvesker Og Sykkelkurver

Setevesker

Setevesker som er festet til setestammen gjør det mulig å ta med ekstra bagasje på en aerodynamisk måte, som holder det nærmere sykkelens tyngdepunkt enn vanlige sykkelvesker. De kommer i mange ulike størrelser, fra rundt 5 liter og hele veien opp til 18 liter, slik at du enkelt kan finne størrelsen som passer best til den type turen du skal på. Husk at litt bedre modeller vanligvis har et spenningssystem som hindrer posen fra å flappe for mye rundt. Noen modeller er fullt integrert, mens andre har et system som du fester en tørrpose inn i. Husk også på å sjekk om modellen du kjøper er vanntett eller bare vannresistent - sistnevnte krever at du legger tingene i en tørrpose hvis du trenger å sikre at den forblir helt tørr.

Setevesker

Styrevesker

Det å ha utstyr på styret er også veldig vanlig. Flere merker lager poser som kan stroppes fast til styret og er perfekte for å bære småting eller et telt, for eksempel. Husk at på noen sykler er det mindre plass på håndtaket enn på andre. En styreveske kan forstyrre funksjonene til gir/bremse hvis den ikke er riktig plassert.

Styrevesker

Populære setelvesker

Topeak Seteveske Aero Wedge Pack Large
289 kr
fra 211 kr
Innsparing
 • 0.7
 • 1.3
 • 2
Pro Seteveske Performance
439 kr
fra 327 kr
Innsparing
 • L
 • M
 • S
 • XL
-16%
Topeak Seteveske Backloade
1 099 kr
924 kr
Innsparing
-28%
Vaude Veske Pakkeholder Race Light XL Stropp
-20%
XLC Seteveske Ba-S59 0.8 L Grå/Svart
299 kr
240 kr
Innsparing
-5%
Zefal Sadelveske Z-Light Pack M 0.9L Svart
-24%
Vaude Veske Pakethållare Race Light Mrem
-2%
Zefal Sadelveske Z Adventure R17 17L Svart

Populære styrevesker

Rammevesker

Rammevesker er også noe som er veldig populært til bikepacking. Dette er en smart måte å bruke den ledige plassen i rammens triangel. Veskene kommer i alle mulige størrelser, fra små og minimalistiske til de store som dekker hele triangelet. Husk at en full-suspension sykkel vanligvis har mindre plass til en rammeveske i forhold til en gravelbike eller en non-suspension/hardtrail mountainbike.

Rammevesker

Andre bagasjemuligheter

Bikepacking handler om å utnytte plassen på sykkelen på best mulig måte: vesker til å feste på rammen, små vesker til å ha på topprøret eller vesker som kan festes på gaffelen.

Alle typer sykkelvesker & sykkelkurver

Populære rammevesker

-68%
Sino Mobilveske Aqua Adventure Toptube F
Topeak Rammeveske Midloader
649 kr
fra 546 kr
Innsparing
 • 3
 • 4,5
 • 6
-16%
Topeak Rammeveske Fastfuel Drybag 0.8L
-22%
Thule Mobilveske Smartphone Bike Mount
-47%
Syncros Rammeveske Nutrition
279 kr
149 kr
Innsparing
-16%
Topeak Ramveske Toploader
499 kr
421 kr
Innsparing
-12%
Syncros Rammeveske Frame Pack S/M
1 049 kr
924 kr
Innsparing
-15%
SKS Rammeveske Traveller Up 0.8L Svart
259 kr
220 kr
Innsparing
-22%
Blackburn Ramveske Outpost
749 kr
587 kr
Innsparing
-17%
Blackburn Ramveske Outpost
799 kr
666 kr
Innsparing

Nyttige tips

Det er ingen regler som er skrevet i stein når det kommer til bikepacking, men det er noen ting vi har lært i løpet av årene som har gått:

 • Pakk med mindre enn hva du tror du trenger – dette gjør sykkelen lettere og mer smidig. Dette gjelder først og fremst klær.
 • Sjekk dekkene og vær helt sikker på at du har ekstra slanger og utstyr til å fikse en punktering. Det siste du vil er å gå 25 km til nærmeste tettsted.
 • En fungerende GPS, kart og batterier: dette er, i våre øyne, en selvfølge å pakke med seg. Å sykle seg bort, er ikke morsomt. Om du bruker mobilen, vær sikker på at ekstra batteri/bærbar lader og at kartet er lastet ned, slik at du kan bruke det selv om du skulle miste dekningen.
 • Hold utstyr og klær tørt! Drybags er billige og sparer deg for mye stress om regnet skulle komme. Når man blir våt, blir man også kald veldig mye fortere.
 • Tenk nøye gjennom mengde vann. Kan du transportere nok på sykkelen? Skal du sykle der det er varmt? Kanskje du trenger en bærbar vannfiltrering eller en camelback, så du ikke går tom for vann. Og husk, matlaging kan også kreve en del vann.
 • Sykling i terreng, i oppoverbakker og på ujevne overflater kan være veldig tungt for bein og knær. Pass på at du har rett girsystem på sykkelen!
 • Pakk de tyngste tingene så nær sykkelens tyngepunkt som mulig, for å unngå at bagasjen svinger rundt. Dette gir også bedre håndtering av sykkelen.
 • Om du skal ha med stormkjøkken, velg noe i titanium. Det er dyrere, men med lavere vekt og bedre holdbarhet er det verdt det!
 • Klær i ull (merino) er perfekt til turer på sykkelen. Det regulerer kroppstemperaturen veldig bra, er lukthemmende og transporterer bort fuktigheten. Og du, bruk lag-på-lag-metoden når du kler deg!

Campingutstyr & tips

Bikepacking og camping går veldig ofte hånd i hånd, så det er smart å velge campingutstyr som passer til destinasjonen og årstid. Her er ett par ting som vi har lært gjennom årene:

 • Få tak i ett bra telt! Helst ett som ikke veier så mye, er laget av gode materialer og er lett å slå opp. Men et superlett telt er ikke alltid det beste – materialene som brukes i produksjonen av denne type telt, er ikke alltid like holdbare som på de litt tyngre modellene.
 • Tenk på plassen: mange foretrekker et 2-mannstelt selv om man er alene på tur. På denne måten har du plass til å oppbevare noe av utstyret inne i teltet for sikkerhetsmessige årsaker eller om været er dårlig. Og om dere er to, så er det jo perfekt å dele med sykkelpartneren. Dette gjør også at dere kan spare vekt, om dere fordeler teltdelene mellom dere.
 • Jo varmere soveposen er, jo tyngre er den. Sørg for å dobbelsjekke hvor varm sovepose du trenger, før du går til innkjøp av en eller pakker den med. Ingen grunn til å bære rundt på en tung sovepose om været er varmt.
 • Vi anbefaler å kjøpe det letteste, beste og mest komfortable liggeunderlaget du har råd til. Dette vil hjelpe deg å sove godt og sørge for at du er uthvilt til sykkelturen neste dag. Det er ikke lengre nødvendig å bruke hundrevis av kroner for å få et helt ok liggeunderlag: nå får du gode, oppblåsbare modeller til godt under 1000 kr.
 • Hva med å ta med en oppblåsbar pute? Kvalitetsmodellene er kompakte og ekstremt lette. Å ha en ordentlig pute kan gjøre forskjellen mellom en god og dårlig natts søvn.
 • Ørepropper og sovemaske kan også hjelpe deg med å sove bedre i telt – særlig hvis du camper på ett sted hvor det er mye liv og røre, eller nær en vei.
 • Er du helt avhengig av å ha med størmkjøkken og matlagningsutstyr? Ja, det er noe helt spesiellt å lage egen kaffe en tidlig morgen etter en natt i teltet, men utstyret er tungt. Om du er avhengig av å spare vekt, er det muligheter for å kjøpe mat og drikke i lokale butikker og restauranter. Men er du på de store fjellviddene, hvor det ikke finnes noe i nærheten, er utstyr for matlagning nødt til å være med.

Ruteplanlegging

Vi anbefaler at du starter med en litt kortere tur. En 24 timers tur med en overnatting er en perfekt førstegangstur. Da får du øvd deg på å pakke sykkelen, du får en følelse på hvordan det er å sykle en sykkel med mye bagasje og du får øvd på camping. Du får også opplevd nye steder i dine lokale områder og er aldri veldig langt unna sivilisasjonen om du skulle få noen problemer.

Når du er pakket og klar, planlegg en ikke alt for krevende fler-dags tur. Du skal ikke ikke være eventyrlysten, men det er smart å være komfortabel når man skal ut på en tur over flere dager. Dette betyr at du kan sykle mye lengre og oppleve landskap som kanskje ikke er så vanlig i ditt nærområde.

Bikesterredaktionen 13.03.2024 22:14

Din handlevogn(0 artikler)

Handlevognen er tom
Totalt: 0 kr
Til kassen

Favoritter(0 artikler)

Du har ingen favoritter
MENY