Slik vasker du elsykkelen din

Slik vasker du elsykkelen din

Det å vaske en elsykkel er i prinsippet samme prosedyre som å vaske hvilken som helst annen sykkel av god kvalitet, men det er likevel noen spesielle ting du bør passe på underveis.


Godt vedlikehold er viktig for sykkelopplevelsen

Mange bruker elsykkel til og fra jobb i all slags vær, og da er det fint dersom du kan bruke litt tid på vask og vedlikehold minst én gang i uken – gjerne oftere dersom været eller arbeidsveien er spesielt dårlig. Ved å rengjøre sykkelen regelmessig vil du få en bedre sykkelopplevelse, og selve sykkelen vil også kunne yte sitt beste under skiftende forhold.

Forberedelser før du vasker

Det som skiller en elsykkel fra en vanlig sykkel er elmotoren som driver sykkelen, og elektronikken som styrer motoren. Begge disse er følsomme for vann, og man bør derfor ikke bruke en kraftig høytrykkspyler direkte mot motoren, lagrene på sykkelen eller elektroniske styringsenheter. Hvis selve styringsenheten kan tas av festet, bør du gjøre det før vasking. Ta også gjerne av batteriet dersom det er lett å fjerne fra sykkelen.

Avfettingsmiddel fra Peatys


Selve rengjøringen

Avfett elsykkelen først

Dersom sykkelen er spesielt skitten, kan du bruke et spesialmiddel for å avfette elsykkel før selve vaskingen. Spesielt kjede, girsystem og girkassett kan være fulle av størknet olje blandet med skitt, og da er avfetting effektivt. Du trenger imidlertid ikke å gjøre dette hver gang, og husk at du bør olje kjede og girsystem på nytt etter rengjøringen.

Bruk egnet vaskemiddel til elsykler

Det går fint an å bruke et mildt vaskemiddel til rengjøringen, eller du kan kjøpe et spesielt vaskemiddel til elsykkel. Den tradisjonelle vaskesvampen har en tendens til å lage riper i lakken, og kan med fordel byttes ut med en vaskemopp av mikrofiber. Eventuelt kan du kjøpe et mikrofibertrekk for å ha utenpå svampen. Vær ekstra grundig med dempegafler, bremseskiver og lignende deler som fungerer best når de er skikkelig rene. Etter en god innsåping med et egnet vaskemiddel, er det bare å skylle såpen av igjen.

Skyll sykkelen av med vann

Bruk heller en vanlig hageslange enn en høytrykkspyler, siden den er mer skånsom mot de delene på sykkelen som er følsomme for vann. Unngå å spyle direkte på elektriske kontakter som f.eks. festet for den elektroniske styringen og batterikontaktene. Etter en grundig spyling kan du eventuelt gå over og tørke med en tørr mikrofiberklut eller annen myk fille som ikke loer. Det går også an å la sykkelen lufttørke.

Fjern belegg på elsykkelen

Dersom du er usikker på om vaskingen har lagt igjen et belegg på bremseskiver – eller felger dersom du har felgbrems – bruk en tørr, lofri fille med litt bremserengjøring for å fjerne belegg. Sjekk alltid bremsene etter vask, og før du legger ut på langtur.

Smør elsykkelen med smøremiddel

Så er tiden kommet for å smøre kjedet, girsystemet og girkassetten – spesielt dersom du har brukt avfetting som en del av rengjøringen. Du kan også legge et tynt lag med olje utenpå gaffelbena på dempegaflene, slik at du hindrer korrosjon og sørger for at dempesystemet fungerer optimalt. Et par ganger i året er det også lurt å spandere en skikkelig polering på selve rammen, slik at du hindrer korrosjon og får en skinnende blank og flott sykkel som en ekstra bonus i tillegg!


Sosiale Medier

Copyright © Bikester – All rights reserved