GJØR SYKKELEN KLAR TIL VINTEREN

GJØR SYKKELEN KLAR TIL VINTEREN

Det er ingen grunn til at du ikke kan sykle om vinteren. Selv om vintersykling ikke er like hyggelig som å sykle under vår- og sommermånedene, kan du medde rette forberedelsene gjøre det mer behagelig og minimere slitasje på sykkelen og dens deler.

DEKK TIL VINTERSYKLING

Det er verdt å vurdere å montere sykkelen med forskjellige dekk for vinteren. Generelt vil et tykkere dekk med forbedret punkteringsbeskyttelse og noe slitebane gi bedre vinterytelse. For ekstremt hardt vær, skikkelig vinter med isete veibaner og mye snø, er det lurt med piggdekk. Piggdekk fungerer best på hard pakkesnø, da nysnø uten spor kan være veldig vanskelig å sykle på selv med piggdekk. Jo bredere dekk, jo mer grep og stabilitet gir de. Continental Grand Prix 4 Season vinterdekk Dekk med mer slitebane er ypperlig for overflater som er ryddet for snø og is, men er fremdeles glatte i regn, på veisalt og generelt rusk. Dekk som brukes om vinteren, bør være litt tøffere, ha bedre grep, mindre smidige og sterkere. De bør også ha forbedret punkteringsbeskyttelse for å beskytte mot isklumper og grus som kommer med vinterværet. Et dekk med en dypt mønster vil gi ekstra grep på vinterveiene. Navn som '4 season eller 'all conditions' indikerer at dekkene er egnet for vintervær. Hvis vinteren ikke er veldig kald eller snøhvit, kan du bruke sommerdekkene dine, men sørg for at du sjekker at de ikke er for slitte og at de fortsatt har mønster igjen. Hvis du sykler på landeveissykkel eller pendelsykkel med 700c-hjul, er et par grusdekk et flott alternativ for ekstra grep og stabilitet på våte veier, forutsatt at sykkelen har den nødvendige dekklaringen på gaffelen og kjedestagene. Hvis du sykler på terrengsykkel, kan det være bra å bytte fra halvglatte dekk til dekk med mer slitebane for ekstra grep både på og utenfor veien. Hvis du sykler hele året, er det veldig sannsynlig at de originale dekkene er tilstrekkelig for vinterbruk, spesielt hvis du holder deg til veier og sykkelstier. Som en tommelfingerregel er det alltid en god ide å dimensjonere et bredere dekk for vinterbruk. Tyngre, tykkere slanger er også tilgjengelig for å sikre bedre punkteringsbeskyttelse.

SYKKELSKJERMER

Mens trekking- og bysykler ofte kommer med hjulskjermer, er de ikke standardfor mange andre sykler som landeveissykler, grussykler og terrengsykler. Hvis du vil sykle hele året i både regn og snø, er det lurt å montere et par på sykkelen din for å unngå sprut fra veien. Avhengig av hvilken sykkel du har, og hva du foretrekker, kan du montere klemskjerm, påmonterte skjermbeskyttelse eller avtakbare skjermbeskyttere. Skjermbeskyttere holder føttene, baksiden og bena tørre og forhindrer at mye vann og skitt kommer opp i sykkelens drivverk. For allværspendling er de (etter vår ydmyke mening) et absolutt must!

Clip-on sykkelskjermer from SKS

SKS Raceblade Pro XL clip-on sykkelskjerm

Clip-on mudguards til MTB

Topeak Defender Clip-On Sykkelskjerm

Fullengdes fastmontert skjerm

SKS Bluemels mudguards

LYS OG REFLEKSER

Når dagene blir kortere og mørkere, må du sørge for at du er synlig i trafikken. Det er viktig å ha et godt front- og baklys samt noen reflekterende elementer på sykkelen og klærne. I henhold til norsk lov må du ha lys og reflekser på sykkelen din – du skal ha rød refleks bak på sykkelen og hvit eller gul refleks på pedalene. Du må også ha hvit eller gul lykt foran på sykkelen og rød lykt bak. Sykkellys fra Axa på Bikester.no I vårt sortiment finner du lys med forskjellige styrker for montering på både styre og hjelmer. Lysstyrken varierer mellom merker. Hvis du er på et skikkelig terrengeventyr i skogen, trenger du veldig kraftige lys for å belyse så mye av stien som mulig. Hvis du lar sykkelen ligge ute om dagen (eller om natten), er det lurt å fjerne klipslysene slik at de ikke blir stående ute i kulden. Dette reduserer batteriets levetid og kan skade ledningene. Avtakbare sykkellys er også ekstremtønskelige for tyver, så sørg for å ta dem med inn! Hvis du velger å installere et permanent belysningssystem i stedet for klips, anbefaler vi at du bruker et dynamo-nav i stedet for den eldre dynamo-versjonen som går mot dekkets sidevegg. Å ha på seg en jakke eller vest med høy synlighet er også en veldig god måte å gjøre deg mer synlig på. Klær med sterke farger er alltid lurt å bruke og ikke glem refleksvesten!

RENGJØRING OG VEDLIKEHOLD

Å sykle på våte, gjørmete og snødekte veier fulle av våte blader og veisalt tærer på sykkelen. Det er ikke bare de estetiske effektene du trenger å bekymre deg for - vann, gjørme og salt siver inn i lagrene og ruster lett kjede og kassett hvis det ikke vaskes og vedlikeholdes. Hvis du sykler i øsende regn, kan du prøve å tørke sykkelen og ta den med innendørs; det verste du kan gjøre er å la sykkelen være våt i en fuktig kjeller, da dette raskt kan ødelegge kjedet. Hvis du har mulighet, ha sykkelen innendørs, da kulde og regn påvirker bremsekraften og girskiftet. Kulden øker også slitasje på andre deler og på rammen. Det er viktig å vaske sykkelen, avfette og smøre kjedet og drivverket på nyttregelmessig. Kontroller dekkene for å forsikre deg om at det ikke er glass eller flinter i sporene som kan forårsake punkteringer. Sjekk også bremseklossene for å forsikre deg om at de ikke er nedslitte eller at det sitter glass eller smuss i dem: dette kan gjøre bremseklossene til små sandpapirplater og ødelegge felgene. Skivebremser er generelt bedre for vinterkjøring, siden de fungererbedre enn felgbremser i tøffere miljøer uten fare for å skade felgene. Etter en lang vinter anbefales det å behandle sykkelen med full service enten i en sykkelbutikk eller hjemme.


Ekstra tips for å beskytte sykkelen:

  • Hvis du vil være veldig grundig, bruk vanntett fett på lagrene dine: headset og innsiden av hoderøret samt bunnbrakettelagrene og til og med på bremsekablene. Dette vil hjelpe bremsene dine til å fungere bedre og bevegelige deler kan snus uten problemer.
  • Fjern setepinnen, spray inne i den for å belegge setetrøret og forhindre korrosjon, og smør deretter setepinnen. Det er ikke noe verre enn en setepinne som sitter bom fast på grunn av rust.
  • Bruk et vått smøremiddel i stedet for et tørt smøremiddel: dette vil hindre kjedet i å plukker med seg all mulig møkk på våte turer.


Sosiale Medier

Copyright © Bikester – All rights reserved