Sunn kropp, sunt sinn!

Sunn kropp, sunt sinn!

Hva er helsefordelene ved sykling?

Regelmessig fysisk aktivitet er nøkkelen til både god mental og fysisk helse, og kan beskytte oss mot alvorlig hjertesykdom. Sykling er en treningsform som oppfyller dine kondisjonsmål, samtidig som det belaster kroppen i mindre grad enn mange andre typer trening. Sykling styrker også hukommelse, balanse, koordinasjon og fleksibilitet i leddene. Du kan lett oppnå de anbefalte 2-4 timene med ukentlig trening for bedre helse ved å innføre sykling i dine hverdagsrutiner; en rask sykkeltur til butikken eller sykle til skole og jobb. Det er stadig flere sykkeltilbud i bybildet og på arbeidsplassen, fordi både arbeidsgivere og samfunnet forstår hvilke fordeler sykling har på kondisjon, mental og fysisk helse. I tillegg kan det være raskere å sykle til jobb enn å ta bussen.

Markedet oversvømmes av forskjellige typer sykler til alle behov, fra de enkle til veldig avanserte, så det er en sykkel som passer de fleste. Sykling krever ingen ekspertise eller forhåndskunnskap. Bare sett i gang, og du vil oppdage at pedalene er din vei til en sunnere versjon av deg selv.

Mentale helsefordeler

Sykling er en fysisk aktivitet som får deg til å føle deg bedre. Det er uendelig med mentale helsefordeler assosiert med sykling, deriblant mer energi, en bedre selvfølelse og mer kontroll over angst og negative følelser. Kombinasjonen av trening og å være utendørs kan være rene tryllepillen for vår emosjonelle og mentale tilstand.


Stressreduksjon

Stress i hverdagen og mange forpliktelser har en negativ påvirkning på både følelser og kroppen vår. Effekten av stress kan manifestere seg på mange måter og kan noen ganger resultere i trøtthet, over tid angst og til og med depresjon. Å sykle er en herlig form for aerobisk aktivitet som kan hjelpe hjernen din til å produsere endorfiner, et naturlig «feelgood»-hormon som bidrar til å redusere stress. Mer trening får kroppen til å føles bedre, og når kroppen har det bra, har hjernen det bra.

En fin og lang sykkeltur utendørs gir deg mulighet til å bearbeide tanker, og til å reflektere over det som bekymrer deg. Det er ingenting som føles bedre enn frisk luft og vind i håret, og som bidrar til å kvitte seg med bekymringer og gi oss nytt perspektiv på livet.

Kan bedre både depresjon og angst

En rask tur kan gjøre underverker når det topper seg. Hvorfor ikke erstatte det med en sykkeltur? Det kan være mer gøy og fartsfullt, og enda mer effektivt for å kvite seg med angst og depressive tanker, spesielt hvis du er sammen med andre. Ikke minst bruker du enda flere muskler.

En vanlig bivirkning av depresjon er å ha lite energi. Sykling pumper mer blod til hjernen din, øke blodsukkeret og gi deg energi. For ikke å nevne den økte selvtilliten av å se kroppen bli trent, slank og sunn jo mer du sykler.

Mental health

Gir hjernen et «boost» og mental fokus

Har du lurt på hvorfor du får et kick av å sykle ned en bakke med selvsikkerhet? Hjernen vår utløser adrenalin som vi bruker når vi er fysisk aktive, som igjen gjør at blodårene sender mer blod til hjernen vår, og gir hjernen et «boost».

Vi engasjerer også mer av hjernen når vi sykler, siden syklingen krever høy grad av oppmerksomhet og reaksjonsevne. Det er ingen som forteller deg når du skal svinge eller se til høyre eller venstre de neste 50 meterne, det er bare du, hjernen og musklene dine. Når musklene dine må trå til oppover en bakke, er hjernen også koblet på for å holde balansen, koordinere bevegelser og holde oss konsentrert. Slik aktivitet skaper nye hjerneceller og forbindelser i hjernen, bedrer hukommelsen og gjøre oss gladere. Du blir mer fornøyd med deg selv etter en sykkeltur der du har navigert en rute med suksess.

Få bedre selvtillit

Å lære noe nytt eller å sette oppnåelige mål er en av de enkleste måtene å øke selvfølelsen og selvtilliten på. Sykling kan være en vei å gå. Forskning viser at vi bør brenne rundt 2000 kalorier om dagen, og selv om vi ikke trenger telle hvor mange kalorier vi brenner, kan trening hjelpe oss å oppnå dette. Jevn, moderat sykling kan brenne opp til 300 kalorier i timen, og hjelpe deg med å forbruke 5 kg i året. Det kommer selvfølgelig an på intensiteten, men hver lille aktivitet bidrar, og det er supert.

Nå som du sykler mer regelmessig, er en av de største fordelene at du øker forbrenningen din, som bidrar til bedre vektkontroll. Du får ikke sixpack over natten, men jo mer du sykler, jo mer fett mister du og jo mer veltrent blir du. Hvis du føler deg vel, øker også selvtilliten og du får den gode følelsen. Hvis du sykler for å gå ned i vekt, må du kombinere treningen med et sunt og næringsrikt kosthold.

Vi glemmer ikke entusiasmen til barn når de mestrer det å sykle på egen hånd. Det gir dem selvtillit å lære noe nytt og motiverer dem til å gjøre nye ting.

Bedre søvn

Det er ingen tvil om at mindre stress gir bedre søvn. Kombinasjonen av å ta seg ut fysisk på en deilig sykkeltur, med frisk luft i lungene, gir enda bedre søvn.

Vekt påvirker også søvnkvaliteten. Sykling har den ekstra fordelen at det kan hjelpe deg å kontrollere vekten, og dermed bedre søvnen.

Mental health

Sosialt liv

Lagsport er en kul måte å bedre vår mentale helse, og sykling er en av de mest sosiale sportsgrener som finnes. Du kan velge å sykle alene, eller bli med i en sykkelklubb, som det finnes mange av, eller få med deg en venn på tur. Sykkelklubber kan være en super måte å utvide din sosiale krets på, og du kan utveksle erfaring med andre syklister. Det finnes til og med sykkelferier, som er en opplevelsesrik måte å reise til nye land og steder. Ta med familien, reis med venner eller alene, for her sykler du med en gruppe med samme interesse for å tilbringe tid på to hjul som deg selv. Sykling kan være en skikkelig sosial aktivitet.

Ut i naturen

Med stadig flere og større byer og mer teknologi i hverdagen, er det lett å miste vår relasjon til naturen. Å være aktiv utendørs er en av de beste måtene å komme oss ut i naturen på, og gjør oss både fysisk og psykisk sterkere. Å tilbringe tid i naturlige omgivelser får oss til å koble av sosiale medier og elektroniske dippedutter. Vær utforskende og planlegg nye ruter, for å gjøre turene så opplevelsesrike som mulig.

Naturen gir oss ro til å tenke uten forstyrrelser. Det er mindfulness i praksis og kan lette på trykket og redusere stress. Når du sykler gjennom skogen blir du mer oppmerksom på omgivelsene, fuglesang eller vinden i trærne, som kan ha en beroligende effekt.

Hva med å engasjere familien i å gjette hvilke fugler som synger, eller hvilke planter og trær dere møter på.

Det er uten tvil enklere å planlegge forskjellige turer og ruter med sykkel, som kan gjøre treningen mer gøy og givende over lengre tid enn mange andre aktiviteter.

Sykling er en av de beste sportsaktivitetene, fordi det gir lav belastning på kroppen over tid, sammenlignet med mange andre treningsformer. Fordelene er enorme og omfatter alt fra bedre form, vektkontroll, bevegelighet og mental helse.

Enkelt og billig

Det er enkelt å lære å sykle. Velg en sykkel som er riktig størrelse for deg og finn et trygt sted som en park for å lære å sykle. Du kan bruke komfortable klær og noe sikkerhetsutstyr også.

Sykling er en treningsform med lav effekt som er bra for alle, ikke bare de som er opptatt av fysisk form og utholdenhetsbygging. Å eie en sykkel er ikke dyrt. Det er faktisk et rimelig alternativ for fysisk aktivitet. Og et stort pluss er at det er billigere enn et treningsmedlemskap. Sykle oftere for å stresse ned.

Bra for miljøet

Å sykle på vei hjem eller til kontoret er en av de mest praktiske og enkleste måtene å gå rundt på. Det er virkelig en fin måte å unngå trafikk. Sykling er unektelig en av de mer bærekraftige transportformene i dag. Siden den ikke bruker bensin, kan du være sikker på at den er lett for miljøet. Det tar også liten plass å holde en sykkel. Siden en sykkel er kompakt og lett, bør den spare deg fra å slåss om en parkeringsplass på et offentlig område.

Mental health

En sunn kropp, et sunt sinn

Det er uten tvil at en sunn kropp fører til et sunt sinn, og motsatt, og en av de enkleste måtene å oppnå begge deler på er å være fysisk aktiv. Å sykle er en gøy måte å oppnå dine treningsmål på, og siden det for det meste foregår utendørs, kan det øke serotoninnivåene dine, en av de viktigste faktorene til god mental helse og glede i hverdagen. Så nå kan du dra nytte av fint vær, spesielt når solen skinner, og sykle i vei. Du engasjerer de fleste av de store muskelgruppene, som også kan gi økt muskelstyrke og en sunnere kropp.

Sett deg mål

Nå som du vet hva sykling kan gjøre for din fysiske og mentale helse, er det på tide å sette deg noen mål for deg selv. Hva vil du egentlig få ut av å sykle? Selv om det å sykle for en enklere pendle kan være ditt kortsiktige mål, kan det være lurt å ha langsiktige mål også. Disse kan inkludere å holde deg i form, forbedre styrke og utholdenhet, holde deg fokusert og skarp, og forbedre kondisjons- og immunsystemet.

Å ha et sett med mål og anstrenge seg for å nå dem vil ikke være lett, og det vil absolutt ikke skje over natten. Du kan skrive dem ned og sørge for at disse målene er personlige, slik at de vil holde deg motivert og fokusert på å oppnå dem. Mens du er i gang, ikke mist av syne de små tingene du har oppnådd på kort sikt. Klarte du å gå ned i vekt; sove bedre enn før; fått flere venner, eller kanskje du har blitt med i en ryttergruppe? Disse små tingene kan gi inspirasjon og holde deg på rett vei mot veien til suksess.

Å sykle er best for alle

For å oppsummere er sykling en flott utendørsaktivitet som har hjulpet mange mennesker med å takle stress og angst, få bedre søvn og føle seg bra generelt. Dessuten har sykling en rekke fordeler for både mentalt og fysisk velvære. De psykiske fordelene ved sykling er like viktige som de fysiske fordelene. Når det er sagt, ta sykkelen ut og ta en tur. Ta med venner og familie, eller nyt litt alenetid.

Sosiale Medier

Copyright © Bikester – All rights reserved