Mannlige skandinaviske sykkelryttere du må kjenne

Mannlige skandinaviske sykkelryttere du må kjenne

Flere skandinaviske syklister er syklister som vi virkelig kan være stolte av og som virkelig presterer i verdensklasse. Noen er kanskje mer kjent i utlandet enn her i Norge, og det er faktisk noen store navn som er internasjonalt anerkjent og som det er lurt å merke seg. Vi har ikke bare fjord og fjell i Norge, men vi har også lange, fine landeveisstrekninger som flere og flere bruker til trening og til fritid på to hjul med kroppen som motor. Noen driver seg så langt at de utmerker seg internasjonalt og konkurrerer helt der oppe til topps.

De grenene som kanskje er aller best kjent innen sykkelsporten er landeveisrittet og temporittet, mens banesykling og terrengsykling fortsatt har en vei å gå før de er like kjente og populære blant publikum her hjemme. Tempoetapper er helt klart det som kan få opp pulsen din når du er publikum, og i alle fall om du er så heldig å se på noen av de aller beste sykkelrytterne vi har kjempe om å få stige opp på selveste pallen til heder og ære. Det står om sekunder når de aller beste konkurrerer, noe som blant andre Sven Erik Bystrøm kan skrive under på. Hvorfor kan du se lenger ned i denne artikkelen. Merittlistene til disse proffsyklistene er mer enn imponerende, og seirene er ofte mer spennende å se enn det publikum kan tåle.


Norge

Sykkelsporten i Norge blir bare mer og mer populær. Med kjente turritt som Styrkeprøven, Jotunheimen Rundt og Birkebeinerrittet, der det er delt inn i aldersklasser akkurat slik som skirenn og alle kan delta, er det kanskje ikke så rart. Allerede i 1967 syklet de første de 540 kilometerne fra Trondheim til Oslo – som ble kalt Styrkeprøven – og på 1990-tallet fulgte Jotunheimen Rundt med sine 430 kilometer fra Lærdal til Sogndal og Birkebeinerrittet med sine 89 kilometer over fjellet fra Rena til Lillehammer. Akkurat Birkebeinerrittet har blitt et svært populært ritt med plass til mange amatører i alle aldersgrupper, og arrangert transport både til Rena og fra Lillehammer. Dette er et av verdens største, og ofte et ritt som sykles av sykkelklubber eller kollegaer på jobben som en årlig tradisjon.

Sykkelsporten vokser med populariteten til rittene og Birkebeinerrittet er et av verdens største sykkelritt, men også kjente syklister som Thor Hushovd og andre nordmenn som utmerker seg i utlandet er med på å gjøre sporten stor. Enten du liker etapperitt over flere dager eller du er tilhenger av tempoetapper, så kan sykkelsporten by på spennende øyeblikk for ethvert publikum, og ingenting er avgjort før det første sykkelhjulet triller over målstreken og vinneren er kåret.

Et av de virkelig store øyeblikkene i norsk sykkelsport er det den kvinnelige syklisten Gunn-Rita Dahle som stod for, da hun i 2004 satte Norge og kvinner på sykkelkartet. Hun vant seks verdensmesterskap på rad, noe som setter henne som Norges største terrengsyklist gjennom tidene. Likevel er det så absolutt flere navn du bør skrive deg bak øret, og vi nevner bare noen få av dem her.

 

Danmark

Det kan godt hende at det danske landskapet ikke akkurat er kjent for å bugne av utfordrende terreng og bratte stigninger. Det flate landskapet kan jo ikke akkurat sammenlignes med land som Italia, Norge og Sveits. Men likevel har de stolt produsert noen av verdens beste syklister. De flate landeveier der er perfekte for langdistansetrening! I mer enn 100 år har disse veiene lagt opp til flere verdensmesterskap i landeveissykling, hvorav det første ble arrangert i 1921. Vi må faktisk helt tilbake til 1896, da den første dansken vant sølv utendørs i Köln, Tyskland. Det er ikke bare naturen som har lagt opp til store turneringer opp gjennom årene. På Ballerup Super Arena kjøres det flere store innendørsløp hvert år, og arenaen har også lagt rammene for VM. Det er faktisk ganske bemerkelsesverdig hvor store prestasjoner og hvor høyt nivå vi finner blant danske syklister. Til tross for Danmarks lille størrelse, kan de være stolte av noen giganter som har prestert upåklagelig både i inn- og utland.

 

Landeveissyklisten fra nord som har imponert publikum i de siste to årene. Dette sykkeltalentet fra Tromsø kunne i 2021 sykle sin aller første sesong på toppnivå i WorldTouren. Født 19. mai 1999, nesten med en sykkelhjelm på hodet og pedaler under føttene, er han i dag en stor motor som allerede har rukket å bli Norgesmester på tempo hele to ganger. Den aller første i 2019. Han ble også Europamester på tempo i 2020, da i U23-klassen.

I 2022 er han på kontrakt for Team DSM-laget i WorldTour. Tidligere i karrieren sin har han fått vist frem ferdighetene sine i belgiske kjente klassikere som Baskerland rundt og Brabantste Pijl der han utmerket seg, og har syklet for Uno-X Pro Cycling Team. Aller størst var seieren hans i 2022 der han i Sveits rundt imponerte sterkt i andre etappe da han stakk av fra resten 20 kilometer fra målstreken og vant med knappe 38 sekunder foran selve hovedfeltet. Denne selvdrevne motoren fra nord legger enkelt tilbake mil etter mil på landeveien, så dette er nok ikke det aller siste vi hører fra ham.

Den fysiske kapasiteten hans er enorm og han har utviklet en solid og god teknikk, samt en unik sittestilling på sykkelen sin. Denne kombinasjonen bidrar til at han imponerer spesielt bra i mellomlange bakker. Likevel prøvde han seg ikke på sin egen hjemmebane i Arctic Race of Norway før i 2021, et ritt som tok 120 ryttere over startstreken i Målselv. Karrieren til Andreas er akkurat i den meget spennende startgropen, og det er helt garantert at vi kommer til å både høre og se mye til ham fremover. Med et fokus på pedalene og et langt blikk fremover er denne tromsøværingen klar for en solid karriere som det blir spennende å følge.


© SWpix.com (t/a Photography Hub Ltd) © SWpix.com

Rangert i 2009 som den tredje beste syklisten i verden av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), er Edvald Boasson-Hagen en av de aller beste norske syklistene. Han er fra Rudsbygd og han har hatt en sykkelkarriere siden 2008 som få kan måle seg med, og har en rekke etappeseire fra en rekke kjente sykkelritt. Etter å ha utmerket seg som junior vant han etapper i Eneco Tour i Nederland og Belgia, samt poeng og etapper i Storbritannia rundt. Flere etappeseire i Italia rundt i 2009 gjorde at han fikk sitt store internasjonale gjennombrudd allerede da. I tillegg til å sykle og vinne etapper i Frankrike, har han flere etappeseire fra Giro d’Italia. Kanskje de mest spennende sesongene hans var i 2011 og i 2017 da han utmerket seg med etappeseire i Frankrike. Han tok også et svært så minneverdig VM-sølv i 2012. I 2022 sykler han som en proff syklist for TotalEnergies, som er et fransk lag, og han har kontrakt som proff syklist i dette laget ut 2023. Listen over spennende seire er lang, og innenlands kan han skilte med å vinne selve temporittet i NM i 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2017 og i 2018, samt på landevei i 2012, 2015 og 2016. Du kan si at navnet hans vises på listen over vinnere i NM. Han sto også helt øverst på pallen i Tour of Norway i 2012, 2013 og 2017.

Han syklet for MTN-Qhubeka i 2015-20 etter å ha fullført Tour of Norway og Tour des Fjords med glans, og i 2016 syklet han Tour of Qatar og Tour of Oman og kvalifiserte både for Frankrike i 2017 og i Volta ao Algarve i Portugal i 2018. Edvald Boasson-Hagen er et kjent og sterkt navn internasjonalt i sykkelsporten, og det helt sikkert at vi ikke har sett det aller siste pedaltråkket fra ham ennå.


© Simon Wilkinson - simon@swpix.com © Simon Wilkinson - simon@swpix.com

Belgia er så heldige å kunne smykke seg med denne norske landeveissyklisten på profflaget Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux, kanskje spesielt derfor er han er kåret som en av verdens aller beste hjelperyttere. Er det noe sykkelsporten trenger, så er det solide hjelperyttere som ham som sykler frem vinnerne gang på gang på prestisjefylte sykkelritt. Her hjemme i Norge utmerket han seg allerede som junior og ble norgesmester i 2010, 2011 og 2013 i gateritt og lagtempo både for juniorer og seniorer. Han presset sykkelpedalene sine til gull i VM i Ponferrada det samme året som han syklet for et russisk profflag.

Mellom 2018 og 2021 syklet han derimot for et profflag i Emiratene og utmerket seg såpass der at nå er han proff syklist på laget sitt i Belgia, Intermarché. Den norske syklisten som ble født 21. januar 1992 har mange gode år igjen på sykkelsetet på landeveien, og i Belgia er han lagkamerat med en annen svært anerkjent norsk rytter, selvfølgelig Alexander Kristoff. Sykkelsporten har en del spennende øyeblikk og Sven Erik Bystrøm satte definitivt sitt navn på dette kartet i 2020. Da vant han nemlig NM med en utrolig spennende og historisk margin, nemlig bare på et tusendels sekund! Det at han rullet over målstreken bare noen millimeter foran syklisten Jonas Iversby Hvideberg på en sykkel uten skivebremser har fått sykkelinteresserte til å sperre opp øynene for sykkelen hans. Men det var helt klart et unikt pedaltråkk fra han som tok inn den knappe seieren. Det er ikke til å stikke under en stol at dette var mer enn bare sykkelsport – dette også var en underholdning forbeholdt publikum med hjerter som tåler en slik spenning.

Senere ble han tatt ut for å sykle med laget sitt i Frankrike i 2022, og ble hedret for å ha markert seg på en flott måte. Det er helt sikkert at vi får se mer til denne 30-åringen ved senere anledninger med hans stødige motor og meget stødige og selvsikre teknikk. Syklisten er laget nettopp for dette, og det er bare å benke seg opp for flere spennende stunder som publikum til rittene som han deltar i. Om han noen gang klarer å gjenta en seier med en så knapp margin gjenstår å se, men han klarer i alle fall å følge vinnerne til mål med en hyggelig draft i forkant. Sykkelsporten består jo også av slike ting som et godt lagspill og lagspillere som trekker frem den ene vinneren. Strategiene og knepene til lagene er lekre å se for det trente øyet, og 30-åringen er god på både dette og å vinne.


Skandinaviske cykelryttere du skal kende

Det er godt mulig at han allerede da han ble født den 5. juli 1987 var klar til en verden der han balanserte på to hjul. Noe har i alle fall ført denne syklisten til å bli en av verdens aller beste klassiske ryttere og spurtere i tillegg. At han er lagkamerat med en av verdens beste hjelperyttere, Svein Erik Bystrøm, på profflaget Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux, gjør disse to norske syklistene internasjonalt godt kjente, og ham til et navn helt oppe på øverste pall.

 

Med en rekke gode meritter bak seg, slik som Flandern rundt og Milano-Sanremo, har han også flere etappeseire i Frankrike. I 2012 tråkket han seg til en bronsemedalje i OL i London, kapret selve VM-sølvet i Bergen i 2017 og kunne bite tennene i EM-gullet i Herning i 2017. Men Alexander Kristoff nøyer seg ikke med å bite i én gullmedalje – han har nemlig hele 84 proffseire bak seg i midten av kalenderåret 2022, og han begynte denne sesongen med å vinne endagsrittet Clasica de Almeria for laget sitt. Samme året suste han inn sin niende etappeseier i Tour of Norway, noe som satte han på kartet for sesongen og som var hans 84. seier som sykkelproff.

Tidligere har han syklet for kjente lag som Team Joker-Bianchi, og i 2010 vant han gull i NM for andre gang i sitt liv. Rekken med gullmedaljer er dermed allerede for lang til at han kan bite over alle for å sjekke om de virkelig er laget av gull, men det har han vel heller ikke tid til. Han har også utmerket seg med flere sølvmedaljer før han kunne kle seg i selve ledertrøya i det anerkjente sykkelrittet Driedaagse van De Panne Flandern. Likevel var det nok OL i London som var hans virkelige store gjennombrudd, siden han var den første nordmannen som etter den norske proffsyklisten Dag Otto Lauritzen tok en medalje i et ritt i OL. Dag Otto Lauritzen tok også bronse i OL akkurat som Alexander Kristoff, men da i Los Angeles så tidlig som i 1984. Etter dette kom seierne som perler på en snor for Alexander Kristoff i tredagersrittet Driedaagse van De Panne, Frankrike, Flandern og Italia. Og før han utmerket seg mer i Frankrike var han innom Vattenfall Cyclassic og kunne klatre opp på øverste pallplass der også. Som syklist er han ikke redd for temperaturforskjeller, og tok like gjerne en etappeseier i Arctic Race of Norway – som triller av stabelen hvert år i Nord-Norge og som i 2022 hadde 120 syklister – før han ble nummer fire i herrenes fellesstart i VM i Richmond. Først i 2018-sesongen tok han sin tredje etappeseier i Frankrike og vant finalen på dagen hele 12 år etter legendariske Thor Hushovd. Å følge i Thor Hushovds pedaler er ikke alle forunt, men helt klart en prestasjon av de på øverste hylle. Likevel trenger Alexander Kristoff på ingen måte å følge noen andres pedaltråkk for å lage seg et navn innen sykkelsporten.


© Simon Wilkinson - simon@swpix.com © Simon Wilkinson - simon@swpix.com

Unge Jonas Vingegaard (født 10. december 1996 i Hillerslev) etablerte navnet sitt en gang for alle i den internasjonale sykkelverdenen i 2021. Allerede året etter stakk han av med seier i verdens største sykkelritt. Den unge syklisten har raskt blitt et kjent merkvare i de danske hjem, og ikke uten grunn. Prestasjonene hans er i en klasse for seg. Ikke bare ble han nummer to på både Tirreno-Adriatico og Critérium du Dauphiné tidlig i 2022, han kan også skilte med en andreplass i 2021 under Tour of the Baskerland samt en førsteplass under den fem dager lange Coppi e Etapperitt Bartali i Italia . Vel, samme år vant han også en etappe på UAE Tour. Tilbake i 2019 vant den da 21 år gamle Vingegår en etappe i World Tour-løpet Polen rundt. Dette unge sykkeltalentet virker ustoppelig. Det ellers jordnære Vestjylland viser en eksplosivitet og utholdenhet som man sjelden ser i både nasjonale og internasjonale konkurranser. Veien hans til pallen har imidlertid ikke vært grei. I sine yngre år jobbet han på en fiskefabrikk om morgenen, dro deretter på seg klærne og dro ut på dagens treningstur. Vingegaard er et vitnesbyrd om hva utholdenhet og dedikasjon kan føre til. Til tross for at et lårbensbrudd holdt ham ute det meste av 2017-sesongen, klarte Vingegaard i 2018 igjen å vekke oppmerksomhet både i inn- og utland.

Skandinaviske cykelryttere du skal kende

Trek-Segafredo-stjernen Mads Pedersen (født 18. december 1995 på Sjælland) har vært profesjonell syklist siden tidlige 20-årene sine. Det allsidige talentet vokste opp i Tølløse på Sjælland og syklet i sine tidligeste løp som juniorrytter på Roskilde Junior. Det var her han både i 2013 og 2014 vant VM-sølv for juniorer samt juniorutgaven av Paris-Roubaix. Etter tiden som juniorrytter begynte Pedersen på kontinentallaget Cult Energy. Her plukket han opp imponerende resultater og begynte å tiltrekke seg mye oppmerksomhet på den internasjonale scenen gjennom flere topplasseringer i utenlandske U23-renn. Det var også med Cult at Pedersen vant en etappe i Tour de l'Avenir, 2 etapper i ZLM Roompot-touren og U23-utgaven av Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt. Pedersen hadde en vellykket 2016-sesong som resulterte i et lagbytte til Trek-Segafredo. Det var med dem han i 2017 ble dansk mester og tok hjem gullet på Postnord Danmark Rundt. Første del av 2019 var ikke like vellykket som tidligere år, men Pedersen lot ikke det få ham ned. På høsten tok han med seg sesongens første seier i Grand Prix d'Isbergues, hvoretter han vant verdensmesterskapet bare én uke senere foran kanoner som Stefan Küng og Matteo Trentin. Pedersen er en utrolig dyktig på enkeltstarter, men er spesielt kjent for å være en ekstremt effektiv sprinter. Han kan skryte av massesprintprestasjoner som kan måle seg med noen av verdens beste ryttere. Pedersen er også en allsidig rytter som alltid overrasker både konkurrenter og tilskuere. Du ønsker ikke å bli passert av han rett foran målstreken. Han har vist utrolig eksplosivitet flere ganger 300 meter før mål, hvor han ofte har holder en imponerende høy fart. Det er ikke mange som slår Pedersen i et desimert felt eller i en utbrytergruppe. Nettopp derfor er han ofte favoritt på vårklassikerne, hvor det aldri har vært mangelen på krefter som har holdt ham fra å delta i finalen.
© SWpix.com (t/a Photography Hub Ltd) © SWpix.com

Bornholmske Magnus Cort (født den 16. januar 1993) er født og opvokset i Rønne. Han ble praktisk talt født i sykkelsetet, for allerede i en alder av fem begynte han å sykle 30 km med faren til barnehagen. Det er derfor ikke rart at han ble medlem av Sykkelklubben på Bornholm i ung alder. Sykling er en del av unge Magnus Cort, som i tenårene også valgte å kombinere sin 10. klasse med en sykkellinje på en idrettsgymnas. Hans lidenskap for sykling er dyp: ikke bare er han en sann mester i salen, hans kjærlighet til sporten er også så stor at han til og med er utdannet sykkelmekaniker. Han har drevet med alt fra tri- og duathlon til MTB, men hans primære lidenskap er landeveissykling. Cort har vært på flere juniorlandslag og skapt historie da han tilbake i 2011 ble den første danske vinneren av juniorutgaven av Peace Run i Tsjekkia. Hans unge år har vært gjennomsyret av kjærligheten til sykling, noe som har tatt ham til internasjonale ritt rundt om i verden. Cort er spesielt kjent for sine eksplosive utbrudd og taktiske manøvrer på rutene. I 2016 deltok han på sin første grand tour i Vuelta a España, hvor han vant løpets 18. etappe, som faktisk var den første danske etappeseieren i Vueltaen på tre år. I 2018 oppnådde Cort sin største triumf til nå da han vant den 15. etappen i verdens største sykkelritt.


© Zac WiLLIAMS SWpix.com (t/a Photography Hub Ltd) © Zac WiLLIAMS SWpix.com

Power-rytteren Mikkel Bjerg (født 3. november 1998 i København) kan få fart på feltet i den store sammenhengen. Den høye og sterke rytteren var tilbake i verdensmesterskapet for enkeltstart under 23 år 2017 da han var bare 19 år gammel. Den unge rytteren fra København vant sølv tilbake i 2016 under DM i landeveissykling i Doha i enkeltstarten for juniorer. Året etter ble han kåret til Årets Fund (Årets nykommer) av det danske idrettsforbundet, Politiken og Team Danmark. Fra 2017 til 2019 vant Bjerg VM i enkeltstarten for U23-syklister tre år på rad. Den kraftige rytteren har levert utrolig gode resultater som proff de siste årene. Selv om Bjergs hovedfokus er enkeltstarten, har han langt flere kvaliteter enn det. Han er en utmerket støtte- og temporytter, noe karrieren hans beviser helt tilbake til U23-tiden, hvor han imponerte flere ganger med sterke støt. Som syklist er stilen hans nærmest skreddersydd for løp som Paris-Roubaix. Vårløpene på brosteinen kan i Bjergs fremtid være en opplagt sjanse til å slå noen personlige rekorder, få nye utfordringer og utvide repertoaret. Selv om mektige Bjerg ennå ikke har vært på topp 10 i enkeltstarter til VM, viser hans progresjon og dype dedikasjon at det ikke burde være umulig i nær fremtid. Han er definitivt en av syklistene som hele verden følger.


© Simon Wilkinson - simon@swpix.com © Simon Wilkinson - simon@swpix.com

Sosiale Medier

Copyright © Bikester – All rights reserved