Fiks sykkelen selv – bli ditt eget sykkelverksted

Fiks sykkelen selv – bli ditt eget sykkelverksted

Fiks sykkelen selv – bli ditt eget sykkelverksted

Litt kjedelig å måtte gå til et sykkelverksted på grunn av et flatt dekk? Enig. Og det er det ingen grunn til å gjøre heller. Å lappe eller skifte et dekk er faktisk ganske lett. Med utstyr fra Bikester og eventuelt litt hjelp fra Youtube eller en kompis kommer du langt. Det er mange typer vedlikehold og reparasjoner man ikke trenger en sykkelreparatør til. Her får du våre beste tips til hvordan du kan reparere komponenter på sykkelen, og bli ditt eget sykkelverksted.

Vask, rens og luft i dekkene

Ved å vaske og rense sykkelen din regelmessig, legger du enkelt til rette for at du kan ha glede av sykkelen din lengre. Pass spesielt godt på å fjerne skitt og salt hvis du sykler om vinteren. Og det trenger ikke være så avansert. Litt Zalo eller annen såpe som løser opp fett er ofte nok. Når du spyler av sykkelen, bør du ikke bruke for hard stråle (høytrykkspyler er ikke å anbefale).

Pass alltid på at du har nok luft i dekkene. En minipumpe som du enkelt har med deg på tur er en smart investering.

Reparer sykkelen helt selv


Smøre kjede og vaier

En sykkel består av mange bevegelige deler som har behov for olje av og til. Til med pedalene og styret har godt av å bli stelt litt med. Du vil se at vi på Bikester tilbyr flere forskjellige typer olje – og du kommer langt med selv en tynn olje.


Hvilke deler trenger å smøres?

  • kjedet
  • pedaler
  • styret
  • gir- og bremsevaier
Obs: Løsne strømpene rundt gir/bremsevaieren og drypp på noen dråper før du drar strømpen opp og ned. Da fordeler oljen seg fint langs vaieren.

Lappe dekk

Bruk et par dekkspaker for å løsne slangen fra dekket.

Deretter må du finne ut hvor lekkasjen kommer fra. Hvis det er vanskelig, kan du gjøre følgende: Fyll et kar med vann. Roter dekket i vannet for å se etter bobler. Deretter pusser du over hullet for å få en ru overflate. Det gjør at lappen fester seg lettere. Legg på lim og la det tørke litt. Ikke la det tørke for lenge, bare lenge nok til at det blir lettere å feste lappen.

Hvis du ser at hullet er for stort til at det lett lar seg lappe, eller at slangen kanskje til og med har fått en rift, bør du bytte ut slangen med en ny.

Reparere kjedet

Høres det avansert ut? Dette klarer du! Du trenger bare riktig verktøy – en kjedekutter. Den er inkludert i noen multiverktøy, men den kan også skaffes separat.

Hvis kjedet får en skade, kutter du bort delen som er skadet. Så kan du skjøte med et nytt kjedeledd. Uhellet kan selvfølgelig også skje når du er ute på tur og ikke har de nødvendige verktøyene eller komponentene for hånden. Da kan du skjøte med det du har tilgjengelig før du sykler hjem og reparerer skaden.

Husk at øvelse gjør mester, så det kan være lurt å sjekke hvordan verktøyet fungerer før det oppstår en situasjon der du må utføre reparasjonen. Framgangsmåten er ikke komplisert, og har ikke så mange momenter, men du må passe på at du har verktøyet for hånden og fingrene med deg når du legger på det reparerte kjedet:

  • Start med det minste drevet foran
  • Fortsett med den minste kransen bak
  • Tre kjedet gjennom giret
  • Fest kjedeleddet med en kjedelås eller kjedesplint
  • Klipp av med tang

Vi på Bikester er alltid klare til å hjelpe deg med våre beste tips samt ekspertveiledning når det gjelder produktene våre.


Les mer om hvilke sykkelverksteder i Oslo du også kan bruke for større jobber


Sosiale Medier

Copyright © Bikester – All rights reserved