Online sykkel shop - Bikester
Opptil -60%* på utvalgte sykler

Å KJØPE EN MOUNTAINBIKE

Å TENKE PÅ FØR DU VELGER

Å kjøpe en mountainbike (MTB) kan kjennes overveldende med dagens store utvalg. Dessuten er det en stor investering noe som gjør det ekstra viktig at det blir rett helt fra start. Skal man ha en hardtail eller en fulldempet? Skal man kjøre 26, 27,5 eller 29 tommers hjul? Tilhører du de som liker litt mer teknisk sykling eller liker du en fin grusvei som slingrer seg fram?

Ta det med ro, det er ikke så vanskelig som det høres ut som.
Det finnes mountainbike`s til alle tilfeller og sykkelgrener:

  • Inngangs-MTB
  • MTB dametilpasset
  • Cross country- og maratonsykler
  • All mountain- og endurosykler

La oss sjekke ut en modell om gangen.


FULLDEMPET ELLER HARDTAIL?

Det finnes to ulikeramme varianter. En hardtail har bare fjæring foran i form av en dempet framgaffel. En fulldempet sykkel har fjæring både foran og bak – en framgaffel og en bakdemper. Fjæringen absorber støter når du er ute og sykler å du får en mykere og mer kontrollert sykkeltur jo mer fjæring du har. Mindre fjæring kan være en fordel om man vil maksimere farten og minimere svamp-effekten, dvs. at fart forsvinner ut gjennom fjæringen. Vil du sykle mye grusvei, maraton eller enklere stisykling kan du med fordel kjøpe en hardtail. Er du derimot ute etter å sykle mer teknisk stisykling er en fulldempet mountainbike å anbefale da syklingen blir morsommere å du får mer kontroll.

FULLDEMPET

+ Komfort: absorberer støt selv i ekstremt ujevn terreng.

+ Kontroll: mer fjæring gir mykere og mer kontrollert sykling.

- Vekt: bakdemperen og den ekstra koblingen gjør sykkelen tyngre.

- Pris: c bakdemperen og den ekstra koblingen gjør sykkelen tyngre.

HARDTAIL

+ Vedlikehold: Det er mindre deler på sykkelen som kan skades.

+ Vekt: Uten bakdemper og tilhørende kobling blir sykkelen mye lettere.

- Komfort: Mindre demping gjør sykkelturen mer humpete.


ULIKE SYKKELMODELLER - HVOR, HVA OG HVORFOR?

INNGANGS-MTB

Vil du begynne å sykle i skogen og leter etter en bra MTB for nybegynnere? Det finnes ett stort utvalg av prisgunstige inngangs-MTBs som passer perfekt til når man skal ut å tråkke seg gjennom sin første sti. Crosscountry- og maratonsykler. Crosscountry (XC) og maratonsykler skal være pigge både i oppover og nedoverbakker. En kvikk og lett MTB med 100-120 mm fjæringsvei er det vanligste. Skal du delta i XC eller i en utholdenhets cup er en hardtail den piggeste modellen mens en fulldempet MTB passer bedre om du skal sykle på mer tekniske stier ute i skogen.

ALL-MOUNTAIN OG ENDUROSYKLER

En all-mountainbike er akkurat som navnet beskriver en MTB som kan gjøre alt – den drar deg smertefritt opp de tøffe bakkene og fører deg aggressivt ned dristige utforløyper. De siste årene har konkurranser innom Enduro eksplodert og det har blitt veldig populært med denne typen av "all-mountain eventyr" noe som har resultert til en freidig utvikling av akkurat denne typen av sykler.

MTB DAMETILPASSET

Antallet MTB-syklende damer har i høyeste grad økt de siste årene. I takt med det har også sykkelprodusentene tilvirket flere og bedre dametilpassede modeller. Men trenger man en spesifikk dame-MTB? Både ja og nei. En ”vanlig” MTB funker like bra for de fleste. Fordelen med å sykle en dametilpasset modell er at rammen har andre dimensjoner, dvs. at overrøret er litt kortere enn vanlig. Dette gjør sykkelen lettere å handtere. Dametilpassede-MTBs er ofte mindre i størrelse slik at selv kortere person kan finne en passende rammestørrelse - noe som eller kan være litt vanskelig.


HJULSTØRRELSE – 26, 27,5 ELLER 29 TOMMER?

For noen år siden fans det bare 26 tommers hjul men de siste årene har selv 27,5 og 29 tommers hjul listet seg inn på markedet. Men hva er egentlig forskjellen? 29 tommer ruller lettere og kjappere over stokk og stein ute i skogen men blir noe vanskeligere å handtere i tekniske partier. Skal man konkurrere i cross country, sykle maraton eller vil man sykle plane skogstier kan vi anbefale denne litt større hjultypen. Sykler man mye teknisk stisykling eller utforsykling passer det bedre med en mindre hjulstørrelse. De er lette å håndtere i vanskelig terreng og akselerer fortere. Vanligvis ruller 27,5 tommer over ujevn terreng lettere, mens 26 tommer er mer lekne og kvikkere – men forskjellen er ikke særlig stor.