Åpnes ikke PayPal`s innloggingsside?

Klikk her
for å forsøke igjen.

Vennligst vent. Din ordre behandles.

Å kjøpe en el-sykkel

Hvem trenger en sykkel med motor?

Er du lei av bilkøer? Er du redd for å bli svett på tur til jobb? Eller trenger du bare litt ekstra hjelp?

El-sykler har mange fordeler. Det er behagelig, økonomiskt og miljøvennlig. Dessuten er det sunt og morsomt. Syklene har blitt veldig populære i Tyskland og Holland der de kaller de for Pedelec - Pedal Electric Cycle. Moten har spredt seg til resten av Europa - nå også i Skandinavia. Et kjempe smidig alternativ der du selv velger hvor mye, eller lite hjelp du vil ha på veien. Det er rett og slett som å ha en konstant medvind!

Hva er en el-sykkel?

En elektrisk sykkel har en maksimal effekt på 250 watt, noe som gir deg en maks hastighet på 25 km/t å en motor som drives av pedalkraft, dvs. den slås av når man slutter å tråkke. En vanlig misforståelse er at en el-sykkel kun virker når motoren er på. I motsetningen til en moped, kan du fortsatt sykle selv om motoren er av. Den eneste forskjellen er at du ikke har ekstra støtte fra motoren. Siden 2015 er det lovlig å kjøre opp til 45 km/t på sykkelbaner i Norge. Derimot klasses el-sykler som kan kjøres over 25 km/t som en lett moped, noe som betyr at du må ha trafikkforsikring og hjelm. For el-sykler under 25 km/t gjelder de samme reglene som med en vanlig sykkel – så husk å sett fast en ringeklokke og sykkellykt.

Hva skiller de ulike motorene fra hverandre?

El-sykler har tre ulike motorsystem: et i framhjulet, et i bakhjulet og et i kranklageret.

Motor i framhjulet er et ganske billig motorsystem som er kompatibel med alle gir-typer samt fotbremser. Siden vekten havner på framhjulet får man litt dårligere grep enn vanlig å man må kople av kablene om man vil fjerne framhjulet.

Motor i bakhjulet er også et ganske billig system som er lett å montere fast. Den gir et bra grep fordi tyngdepunktet havner på bakhjulet. Allikevel kan man ikke kombinere systemet med en fotbremse, og slik som med en forhjulmotor må man koble av kablene om man ønsker å fjerne bakhjulet.

Motor i kranklagret (sentermotor) er det systemet som gir deg best grep - med tyngdepunkten sentrert i sykkelen får du bra grep i både fram- og bakhjulene. Man trenger dessuten ikke å ta bort kablene om man vil fjerne hjulene. Siden at motoren sitter i kranklagret trenger du en spesialanpasset ramme og dette systemet er for det meste ikke kompatibel med fotbremse.

Du tilpasser enkelt hvor mye hjelp du vil ha fra motoren med innstillingene på motoren din og motordisplay. Antall innstillinger å velge mellom varierer fra modell til modell. Du kan selvfølgelig også velge å slå av motoren å sykle helt uten noen ekstra hjelp.

Hvor ofte må man lade en el-sykkel?

Mange tror at batteriet lades mens man sykler men slik er det ikke. Man må aktivt lade det i en stikkontakt – enten mens batteriet fortsatt sitter på sykkelen eller så kopler man enkelt av den å lader den noen annen plass. Det tar ca. 2,5 til 5 timer å lade opp et batteri helt och batteriet klarer ofte opp til 1000 ladesykluser. Denne beregningen er først og fremst tenkt som en numerisk info. Med ladesyklus menes én fullopplading av helt tomt batteri, (to fulloppladinger av halvfullt batteri). Du skjønner, disse batteriene er virkelig enkle å håndtere. Det er bare én ting, de bør håndteres varsomt for å unngå skade på batteriene. Ikke tøm batteriet helt ned, dette skader batteriet. Den enkleste måten å unngå dette, er å ikke la batterinivået synke til under 50%.

Li-jon batterier er den vanligeste typen av oppladbare batterier for el-sykler. Fordelen med batteriet er at det veier lite sammenlignet med andre, pluss at den kan lages i mange ulike former. Dette batteriet passer derfor perfekt til en slimmet el-sykkel der man vil holde vekten nede.

Viktige komponenter på en el-sykkel

En elektrisk sykkel er av naturlig årsaker tyngre enn en vanlig sykkel og kan veie opptil 30 kg. Det er viktig med brede dekk (37-42mm) og bra lufttrykk for å kunne gi en så myk og behagelig reise som mulig. Du finner det korrekte trykket på utsiden av dekket, der det står angitt i PSI eller bar, eller begge to. Sjekk gjerne dekktrykket annenhver uke siden et høyt lufttrykk gjør at hjulene ruller bedre og minsker sjansen for punktering.

Da en el-sykkel når høyere hastigheter enn en vanlig sykkel kreves også sterkere bremser, spesiellt når motoren sitter i fram- eller bakhjulet siden det gir ekstra rørelseenergi. De fleste sykler kommer med skivebremser eller kraftige V-bremser. Displayen på en el-sykkel er også viktig. Skal du sykle mye i mørket eller har litt dårlig syn er et display med store tall og tydlig informasjon noe vært tenke på.

Selvfølgelig anbefaler vi også å investere i en god sykkelhjelm og godt fungerende lys i samband med kjøp av en ny e-sykkel.

Hvilken el-sykkel passer meg?

Akkurat som det finnes ulike sykkelmodeller å velge mellom når du skal kjøpe en vanlig sykkel, så finnes det også ulike modeller av el-sykler.

Bysykkel

En bysykkel kalles også for standardsykkel å har en behagelig oppreist sittestilling å passer derfor bra når man skal sykle litt kortere turer. Den kommer ferdigutstyrt med skjermer, bagasjebrett, lys osv. Bysykkelen er både stabil og komfortabel. Perfekt å ha når du skal sykle rundt i byen.

Hybridsykkel

En hybridsykkel er en mer sporty versjon av en standardsykkel. Den har en litt mer fremoverlent sittestilling å har ofte fler gir. En lite mer hurtigrullende, allsidig sykkel som passer bra til å sykle lengre ruter med – perfekt til å pendle med!

Trekkingsykkel

- En trekkingsykkel er en sporty og behagelig sykkel som er laget for å klare lange sykkelturer. Den er robust og stabil å kommer ferdigutstyrt akkurat som en bysykkel. Den har en dempet framgaffel, robuste hjul og en slitesterk ramme for å kunne håndtere både små og store eventyr. Fungerer like bra til hverdagssykling fram og tilbake fra jobb som til en sykkelferie.

Mountainbike

- En mountainbike med motor som gir nye muligheter å oppdage naturen med. Med denne kan du kjøre på stier som tidligere var vanskelig å få tilgang til. En el-assistert mountainbike kjører fortere, hjelper deg opp brattere bakker og stier i skogen – og kan like godt brukes fram og tilbake fra jobb. Det er bare å montere skjermer og annet utstyr så har du et hurtig, morsomt og miljøvennlig transportmiddel.

Ofte stilte spørsmål

Er det noen aldersgrense på el-sykkel?

El-sykler er ikke omfattet av hjelmplikt eller aldersgrense. Noen produsenter selger til og med barnetilpassede el-sykler. Vi anbefaler derimot å alltid bruke hjelm når du sykler på en elektrisk sykkel og å anpasse alder etter barnets sykkel- og trafikkferdigheter. Forbrukerrådet anbefaler allikevel foreldre å minimum praktisere en 14-årsgrense.

Hvor langt kan jeg sykle med et fulladet batteri?

Dette er et av de mest hyppige stilte spørsmål om el-sykler. Dessverre er det ikke mulig å gi et omfattende svar. Her er grunnen: Batteriet har maksimal energi kapasitet. Man kan definitivt si at jo flere watt timer den har, jo flere kilometer får du ut. Men hvor mange er egentlig vanskelig å si, siden det er så mye som spiller inn f.eks. vindforhold, bærevekt, bakker, modus osv. En seriøs informasjon om maksimal avstand kan dessverre ikke gjøres uten å ta disse faktorene i betraktning.

Kan jeg sykle på gangvei/fortau med en el-sykkel?

Du kan bruke en elektrisk sykkel på de samme stedende som vanlige sykler. Hjelpemotoren får ikke ha en nominell effekt på over 0,25 kW å Hjelpemotoren skal koble ut når sykkelen oppnår en hastighet på 25 km/t, eller tidligere dersom syklisten slutter å trå/veive.


Trenger du hjelp?
Kontakt vår kundeservice! Man-Fre 10:00-17:00 h
21 93 97 96
Nyhetsbrev
Registrer deg nå og få et gavekort på 100 kr.
Eksklusive tilbud og rabattkoder venter på deg.4
Fornøyde kunder
Vi vil gjerne høre om din opplevelse hos oss,
slik at vi kan bli bedre.